Comitetul Economic și Social European (CESE) este un organ consultativ al Uniunii Europene, compus din 350 de membri, ce aparţin unuia dintre cele trei grupuri constitutive: angajatori (Grupul I), lucrători (Grupul II) şi Diversitate Europa
Comitetul Economic și Social European (CESE) este un organ consultativ al Uniunii Europene, compus din 350 de membri, ce aparţin unuia dintre cele trei grupuri constitutive: angajatori (Grupul I), lucrători (Grupul II) şi Diversitate Europa (Grupul III). Avizele CESE sunt solicitate de către Comisie, Consiliu sau Parlament. Comitetul poate, de asemenea, să emită avize din proprie inițiativă. Membrii săi nu sunt legați de niciun mandat. Aceștia își exercită funcțiile în deplină independență, în interesul general al Uniunii.
Luca Jahier, preşedintele CESE, aprecia evoluţia situaţiei din Uniunea Europeană, în privinţa gestionării provocărilor globale, urmărind procesul încă de la preluarea mandatului său de preşedinte:
"Când am preluat preşedinţia în aprilie 2018, eram convins că Europa se află într-un punct crucial. Şi este doar cu un an şi jumătate în urmă, dar cred că este un moment în care trebuie să facem o pauză şi să ne dăm un pas înapoi. Fiindcă dacă nu ne dăm cu un pas înapoi, toate aspectele cu care ne-am confruntat şi toate situaţiile pe care poate că nu le-am rezolvat încă, dar le-am gestionat, în ultimul an şi jumătate, ne vor face incapabili să înţelegem care sunt riscurile şi ce este de făcut în anii ce vin.
Cu un an şi jumătate în urmă, Comisia Juncker a fost comisia celei din urmă şanse, sloganul de la început de mandat. Sperăm că acum avem o Comisie a unei noi şanse, cu Ursula von der Leyen, dar exista atunci convingerea că la alegerile europene va exploda Europa. Era sentimentul incapacităţii de a merge la alegerile europene, de a gestiona ce se întâmplă. A fost o luptă pe care am dus-o, au fost influenţe de afară, pentru că nu suntem naivi, ştim despre fake news. S-au simţit toate acestea! Cu asta ne-am confruntat şi am câştigat! Alegerile, din mai anul trecut, au beneficiat de cea mai mare participare la vot din ultimii 25 de ani. Am avut din nou peste 51% participanţi, o mare implicare a tinerilor şi o mare mobilizare ca niciodată până atunci a tuturor grupurilor reprezentative pentru societatea noastră.
Nu îmi asum meritul pentru asta, noi ne-am făcut doar treaba. Motivul acestui succes a fost că toate instituţiile cu care lucrăm au făcut un legământ aproape de sânge şi am fost toţi uniţi pentru obţinerea acestui rezultat. Am avut să îi convingem pe oameni să mergă la vot şi să privească la ceea ce important pentru Europa. Ce a făcut Europa cu adevărat şi ce are de făcut în viitor."
Menţionând faptul că preşedintele Comisiei Europene, doamna Ursula Von Der Leyen a obţinut o mai mare majoritate decât Barosso la al doilea mandat sau decât Juncker, deşi contestatarii ei păreau numeroşi, preşedintele Luca Jahier şi-a exprimat mulţumirea pentru că echipa Von Der Leyen a decis să înceapă cu un program foarte ambiţios, foarte apropiat de propunerile pe care CESE le-a făcut în ultimii zece ani. O comisie a unei noi şanse, ce pune pe primul plan cei trei P: populaţia, prosperitatea, planeta!
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved