Comitetul Economic și Social European (CESE) este un organism consultativ al UE format din reprezentanți ai organizațiilor lucrătorilor și angajatorilor și ai altor grupuri de interese din ţări membre UE.
Comitetul Economic și Social European (CESE) este un organism consultativ al UE format din reprezentanți ai organizațiilor lucrătorilor și angajatorilor și ai altor grupuri de interese din ţări membre UE. CESE transmite avize pe probleme europene către Comisia Europeană, Consiliul UE și Parlamentul European, acționând, astfel, ca o punte între instituțiile europene cu rol de decizie și cetățenii UE.
În calitatea sa de voce a societății civile, în sesiunea plenară din septembrie, CESE a adoptat un aviz, prin care sprijină poziția Comisiei Europene legată de cadrul legislativ pentru viitoarele politici privind energia și clima. Comisia propune ca deciziile privind chestiunile fiscale legate de energie să fie adoptate prin procedura legislativă ordinară, utilizând "clauza pasarelă", ceea ce ar permite Consiliului UE să treacă de la votul în unanimitate la cel cu majoritate calificată și să instituie un sistem de codecizie cu Parlamentul European.
Se urmăreşte obţinerea unui sistem de vot îmbunătățit, pentru a face față mai eficient provocărilor actuale legate de energie și climă. Ne explică de ce, Baiba Miltoviča, membră CESE şi iniţiatoare a avizului alături de Dumitru Fornea:
"Ideea este să creăm un cadru legislativ pentru luarea deciziilor într-o manieră mai democratică în UE, în special în domenii precum politicile pentru energie şi climă. Noi am votat pentru trecerea la majoritatea calificată în votarea taxării energiei, pentru că ni se pare un instrument mai democratic."
Consumatorii nu au beneficiat deloc de liberalizarea pieței energiei și nu au de câștigat în suficientă măsură de pe urma eforturilor depuse de UE în domeniul energiei. În plus, taxele de utilizare a energiei în UE sunt deja foarte ridicate. Aproximativ 40 % din prețul final al energiei electrice plătit de consumatorii europeni este reprezentat de impozite și taxe, a precizat Baiba Miltoviča, membră CESE, Vice-preşedinta Grupului pentru diversitate în Europa şi a adăugat:
"Practic, propunem mai multe lucruri. La CESE suntem îngrijoraţi înmai multe privinţe, cum ar fi cum ajunge energia la muncitori, la consumatori obişnuiţi sau în facilităţile de zi cu zi. Pentru că probabil ştiţi că există încă sărăcie energetică în UE. Ne interesează tranziţia mai facilă a energiei, o mai bună justiţie socială, precum şi asigurarea unei dimensiuni sociale mai eficiente tranziţiei de energie."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved