Stefan De Keersmeacker, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pe probleme de sănătate, a explicat pentru Radio România care sunt schimbările de abordare pe care noul Plan european de combatere a cancerului le aduce.
În ajunul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, respectiv pe 3 februarie, Comisia Europeană a prezentat Planul european de combatere a cancerului - o prioritate majoră în domeniul sănătății a Comisiei von der Leyen și un pilon esențial al unei Uniuni Europene a sănătății puternice.
Stefan De Keersmeacker, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pe probleme de sănătate, a declarat pentru Radio România:
"E bine să ne amintim trei valori importante pe care le-am luat în considerare atunci când am lansat planul anti-cancer: spre exemplu, în 2020, 2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu cancer, iar alte 1,3 milioane de persoane și-au pierdut viața din această cauză. Dacă nu luăm măsuri în acest sens acum, atunci numărul cazurilor de bolnavi de cancer ar ajunge să crească cu peste 24% până în anul 2035.
De asemenea, nu trebuie uitat impactul economic deosebit de important pe care cancerul îl are. Un impact ce este extimat la peste 100 de miliarde de euro anual. Aşadar, cancerul aduce după sine costuri importante, atât în privinţa pierderii de vieţi omeneşti, cât şi în privinţa impactului economic. De aceea Comisia Europeană a creat Planul european de combatere a cancerului, un angajament politic important, de a lua măsuri concrete de luptă împotriva cancerului. Ceea ce face acest plan este să se adreseze problematicii bolii în totalitate. Este structurat pe diferite acţiuni, în diferite faze: faza de prevenire, faza de detectare timpurie a bolii, faza de diagnoză şi tratament, şi, de asemenea, calitatea vieţii pacienţilor cu cancer.
Planul Comisiei Europene urmăreşte boala în toate fazele şi propune acţiuni cheie, pentru abordarea tuturor provocărilor."
L-am întrebat pe Stefan De Keersmeacker care sunt schimbările pe care Planul european de combatere a cancerului le aduce:
"Veţi vedea că Planul european de combatere a cancerului vine cu multe schimbări importante şi propune multe schimbări importante, inclusiv importanţa prevenţiei. Pentru că 40% din cazurile de cancer ar fi putut fi evitate, aşa că este foarte important să investim mult în prevenţie. Aşa că acest plan încurajează schimbări pentru prevenirea îmbolnăvirii, cum ar fi alegerea unui stil de viaţă sănătos, reducerea consumului de tutun, precum şi alte schimbări menite să îndrepte atenţia oamenilor către o viaţă sănătoasă."
Planul european de combatere a cancerului va fi sprijinit prin acțiuni care acoperă mai multe domenii de la ocuparea forței de muncă, educație, politică socială și egalitate, trecând prin domeniile comercializării, agriculturii, energiei, mediului și climei, până la transporturi, politica de coeziune și impozitare.
Acest plan va fi pus în aplicare cu ajutorul întregii game de instrumente de finanțare ale Comisiei, pentru acțiunile de combatere a cancerului fiind alocat special un cuantum total de 4 miliarde EUR, inclusiv din partea programelor "UE pentru sănătate", "Orizont Europa" și "Europa digitală".
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved