Sub conducerea președinției cehe, pe 8 decembrie, Consiliul Justiție și Afaceri Interne va vota cu privire la participarea deplină a României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen.
Comisia Europeană solicită Consiliului să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României și Croației să participe pe deplin la spațiul Schengen. Într-o comunicare adoptată în noiembrie, Comisia face un bilanț al rezultatelor solide ale celor trei state membre în ceea ce privește aplicarea normelor Schengen și evidențiază faptul că de ani de zile aceste țări au contribuit în mod semnificativ la buna funcționare a spațiului european de liberă circulație, inclusiv în timpul pandemiei și, mai recent, în confruntarea cu consecințele fără precedent ale războiului din Ucraina.
În timp ce cele trei state sunt deja obligate parțial de regulile Schengen, controalele la frontierele interne cu aceste state membre nu au fost ridicate și, prin urmare, nu se bucură de toate beneficiile pe care le presupune a fi parte a spațiului Schengen. Bulgaria și România au finalizat cu succes procesul de evaluare Schengen încă din 2011, fapt recunoscut de Consiliu, care, în decembrie 2021, a confirmat că și Croația a îndeplinit condițiile necesare. Asemenea Bucureștiului și Sofiei, Zagrebul așteaptă și el unda verde pentru aderare. Iar Comisia Europeană consideră că acest moment a venit pentru cele trei țări.
În Schengen sunt 22 de state membre și patru țări asociate, iar acum este momentul să mai intre încă trei, e momentul să spunem "Bine ați venit!" Bulgariei, României și Croației, spune comisarul pentru afaceri interne Ylva Johansson:
"Schengen înseamnă Europa. Aceste trei state membre merită să se simtă pe deplin europene. Ca să ai privilegiul de a fi membru trebuie să respecți acquis-ul Schengen, care înseamnă, printre altele, o gestionare eficientă a frontierelor externe, vize Schengen uniforme, cooperare cu autoritățile de aplicare a legii din alte țări și conectarea la sisteme de informații precum sistemul de informații Schengen. Toate acestea pentru a menține securitatea în interiorul spațiului Schengen pe linia drepturilor fundamentale. Bulgaria, România și Croația au dat dovezi solide că au îndeplinit toate aceste condiții. Au instrumentele, structurile și procedurile necesare pentru a gestiona frontierele externe, inclusiv posibile amenințări de securitate. Au personal extrem de bine instruit, tehnologie, o infrastructură de vârf și know-how."
Schengen reprezintă cea mai mare zonă de liberă circulație din lume. Sunt 3,5 milioane de oameni care în fiecare zi trec frontierele pentru a munci, studia sau în scopuri recreative. O treime din populație trăiește în regiuni de frontieră. În fiecare an sunt făcute 24 de milioane de călătorii de afaceri. În fiecare an, de asemenea, oamenii fac 1,25 de miliarde de călătorii. Sunt 420 de milioane de oameni conectați astfel. Legăturile acestea fac să crească piața internă și economia. Și, de asemenea, fac să crească standardul de viață al oamenilor, mai spune comisarul Ylva Johansson.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved