Înfiinţată în urmă cu o săptămână, comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în urma cărora Traian Băsescu a rămas încă 5 ani în fotoliul prezidenţial, îşi începe treaba luni.
Comisia parlamentară de anchetă privind turul doi al prezidenţialor din 2009 va deschide, luni, seria audierilor cu jurnalistul şi consultantul politic Dan Andronic, nimeni altul decât cel care a aruncat pe piaţa publică bomba care a determinat Parchetul şi Parlamentul să pornească investigaţii.
Andronic a afirmat că persoane din fruntea unor instituţii importante ale statului, precum şefa DNA, Codruţa Kovesi, la acea vreme procuror general, fostul şef al SRI, George Cristian Maior, şi fostul său prim-adjunct, Florian Coldea, s-ar fi reunit în casa unui lider politic în seara turului doi, câştigat, surprinzător, de Băsescu la o diferenţă infimă în faţa marelui perdant Mircea Geoană, pe atunci şef al PSD. Chiar dacă nu tranşant, Andronic a dat de înţeles că respectivul conclav ar fi coordonat o amplă operaţiune de influenţare a votului în beneficiul lui Băsescu.
După audierea sa, vor urma responsabilii Autorităţii Electorale Permanente de la acea vreme, Mircea Geoană şi coordonatorii campaniei sale, cei care s-au aflat în 2009 la şefia Ministerului de Interne şi a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
Se vor perinda pe la comisie toţi cei care au fost implicaţi în evenimentele din 2009, a precizat preşedintele ei, senatorul PSD Mihai Fifor: "Colegii au considerat că este firesc să plecăm cu audierea celor care au sesizat neregulile în desfăşurarea scrutinului prezidenţial şi tocmai de aceea plecăm în felul acesta. Nu ne-am dorit în niciun fel de moment să pară că este o activitate politică, pentru că nu despre asta discutăm. Încercăm să fim obiectivi. Va fi invitat şi domnul Traian Băsescu, fără niciun fel de dubiu; vor fi invitaţi şi cei pe care i-am văzut o ţară întreagă la televizor cu un tabel foarte mare cu informaţii, adică încercăm să fim obiectivi şi activitatea comisiei să fie una corectă şi lipsită de orice intenţie de răzbunare".
Noul regulament legislativ impune tuturor celor chemaţi la audieri să se prezinte, indiferent de poziţia pe care o ocupă în stat. Cei care au exprimat rezerve cu privirea la utilitatea investigaţiei parlamentare, considerată redundantă în condiţiile în care însuşi Parchetul a deschis un dosar pe această temă, spun că scopul ei nedeclarat ar fi audierea Laurei Codruţa Koveşi, şefa DNA, foarte impopulară în rândul social-democraţilor.
Asupra rundei decisive a prezidenţalelor din 2009 au planat suspiciuni serioase, alimentate de diferenţa cvasineconcludentă de voturi dintre cei doi preopinenţi, doar câteva zeci de mii, numărul mare de secţii speciale în care s-a votat masiv şi relatările privind modul suspect în care ar fi decurs votul în unele secţii din străinătate. În legătură cu acest caz, procurorii au început urmărirea penală in rem, adică pentru fapte şi nu împotriva unor persoane anume, pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi a evidenţelor electorale.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved