Sancţiuni uriaşe pentru jucătorii de pe piaţa asigurărilor de răspundere civilă auto din România.
Nouă companii de asigurări din România au fost amendate de Consiliul Concurenţei cu aproape 250 de milioane de lei (echivalentul a circa 53 milioane de euro), pentru coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la poliţele RCA. De asemenea, a fost amendată Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, cu 160 de mii de lei (circa 35 de mii de euro).
Preşedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu, a explicat, pentru Radio România, că verificările au vizat perioada 2012 - 2016.
Bogdan Chiriţoiu: "În contextul crizei prin care trecea piaţa RCA, în mai multe rânduri, companiile au discutat în cadrul asociaţiilor despre creşterea preţurilor. Asta e incorect, e ilegal. În momentul de faţă, lucrurile sunt în regulă, sunt sub control, preţurile sunt stabilizate. Am văzut chiar la unele categorii, la unele poliţe RCA scăderi de tarife. Asta pentru că, în afară de investigaţia noastră, Autoritatea de Reglementare a intervenit mult maI sever, mult mai strict decât o făcuse înainte şi pentru că s-a modificat legislaţia în 2016 şi sistemul a fost îmbunătăţit'.
O parte dintre companiile amendate au anunţat că vor contesta în instanţă decizia Consiliului Concurenţei. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a luat act de sancţiunile aplicate de Consiliul Concurenţei şi dă asigurări că va continua să analizeze necesitatea modificării cadrului legislativ aplicabil, pentru a se asigura că acesta răspunde nevoilor sectorului de asigurări şi a consumatorilor de produse de asigurare.
Amintim că şi anul trecut, în vară, ASF a sancţionat, în urma unor controale inopinate, două companii de asigurări şi a dat avertismente scrise în ceea ce priveşte gestionarea tarifelor poliţelor RCA, instituind obligaţia remedierii neregulilor constatate. Totodată, Autoritatea de Supraveghere Financiară anunţă că veniturile din RCA domină piața asigurărilor, care a crescut la 7,4 miliarde de lei (circa 1,6 miliarde de euro) în primele nouă luni, o creștere uşoară față de perioada similară a anului trecut. Asigurările auto reprezintă aproximativ 73% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și mai mult de jumătate din totalul primelor brute subscrise de firme în perioada menționată. Mai trebuie spus că, anul trecut, volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto RCA a atins un total de peste 4 miliarde de lei (897 milioane euro), cu 29% mai mult decât în anul anterior, în contextul creşterii primei medii.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved