Consiliul Concurenţei din România a amendat patru lanţuri de magazine şi peste 20 dintre furnizorii lor cu aproape 35 de milioane de euro.
Cu câteva zile în urmă, Consiliul Concurenţei din România a amendat patru lanţuri de magazine şi peste 20 dintre furnizorii lor cu aproape 35 de milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă, retailerii Metro, Real, Selgros - aparţinând grupuilui german REWE, şi Mega Image au stabilit în perioada 2005 -2009, de comun acord, preţurile la raft şi comportamentul în cadrul promoţiilor, ceea ce a dus la costuri mai mari pentru consumatori. Consiliul Concurenţei a obţinut în premieră şi modificarea legislaţiei autohtone în domeniu, după cum a precizat, pentru Radio România, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu:
„Ancheta în sine a fost laborioasă. Procedural au fost câteva premiere şi asta a încetinit cumva lucrurile, plus, desigur, şi eforturile unora dintre avocaţi de a tergiversa ancheta. Am avut nevoie inclusiv de o modificare de legislaţie ca să blocăm eforturile avocaţilor de a încetini investigaţia. Este o amendă substanţială pentru o industrie în care cifrele de afaceri sunt foarte mari, dar adaosurile sunt destul de mici. Dacă, desigur, repetă, evident că riscă să primească noi sancţiuni, dar, după informaţiile noastre, deja din momentul când noi am deschis investigaţia, au încetat.”
„Consiliul Concurenţei a constatat că preţurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piaţă prin raportul dintre cerere şi ofertă, ci furnizorul şi retailer-ul stabileau un pret fix sau minim. Această practică conduce la preţuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă preţul sub limita stabilită cu furnizorul”, se arată într-un comunicat al autorităţii de concurenţă. În ceea ce priveşte comportamentul companiilor în cadrul promoţiilor, contractele sau documentele contractuale dintre unii retaileri şi furnizori conţineau o clauză care prevedea că, în aceeaşi perioadă, furnizorii nu puteau realiza promoţii simultane în diferite lanţuri de retail, acestea putând doar să alterneze. În acest fel, consumatorul final nu putea avea acces, în acelaşi timp, la promoţii şi implicit la cel mai mic preţ, în magazine concurente. „Decizia de a realiza sau nu promoţii în lanţuri de magazine concurente trebuie să aparţină furnizorului”, se mai precizează în comunicat.
Selgros Cash&Carry respinge acuzaţiile Consiliului Concurenţei, care a amendat compania cu 6,6 milioane euro, şi arată că aşteaptă motivarea deciziei pentru a începe acţiunea în instanţă, la fel ca şi producătorul de răcoritoare Tymbark. Amintim şi că, la sfârşitul anului trecut, Consiliul Concurenţei a declanşat o nouă investigaţie, care vizează posibila încălcare a regulilor de concurenţă naţionale şi comunitare de alte lanţuri de retail din România şi anume Auchan România SA, Carrefour România SA, România Hypermarche SA, care administrează lanţul de magazine Cora, Kaufland România şi furnizori ai acestora. În cadrul investigaţiei declanşate, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate, documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii aflându-se în analiza instituţiei, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei. Tot la sfârşitul anului trecut, Guvernul a aprobat Memorandumul privind înfiinţarea unui sistem de monitorizare a preţurilor bunurilor de consum, respectiv "Monitorul preţurilor bunurilor de consum". Proiectul, care va fi derulat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi al Consiliului Concurenţei, prevede crearea unui platforme on-line care să afişeze săptămânal preţurile produselor care fac parte din coşul zilnic al populaţiei. Obiectivele proiectului sunt, pe de o parte, informarea consumatorilor care vor putea compara preţurile şi identifica magazinele de unde pot cumpăra alimentele de bază la cele mai mici preţuri, iar pe de altă parte scăderea preţurilor ca urmare a creşterii concurenţei între magazine. Aceste acţiuni ale Consiliului Concurenţei se înscriu în tendinţa europeană privind acordarea unei mai mari atenţii sectorului de comercializare a produselor alimentare prin intermediul lanţurilor de retail, menţionează autoritatea.
Totodată, Legea concurenţei va fi modificată astfel încât persoanele fizice să fie îndemnate să colaboreze cu autoritatea din domeniu în cadrul investigaţiilor legate de respectarea principiului concurenţial de către companii. Iar în cazul în care firma vizată de o posibilă încălcare a legislaţiei va conlucra cu investigatorii, va beneficia de politica de clemenţă. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu:
„Există în România ca şi în orice stat membru al Uniunii Europene regula care permite ca pentru companiile care vin şi prezintă autorităţii de concurenţă dovezi ale încălcării de lege comise de respectiva companie împreună cu altele, această companie, deci prima care vine şi furnizează informaţiile, primeşte imunitate. Nu va primi amendă, nu va fi sancţionată. În schimb, celelalte companii evident sunt pedepsite ţinând cont de încălcarea legii. Ce încercăm să facem e să extindem genul acesta de abordare şi la persoanele fizice şi să încurajăm ca indivizilor care au cunoştinţă de încălcarea legii să li se faciliteze o cale prin care pot să aducă la cunoştinţa autorităţilor dovezi privind încălcările de lege”.
Investigaţiile Consiliului Concurenţei din anul 2014 s-au concentrat, aşadar, pe comerţul alimentar, însă activitatea autorităţii de concurenţă a acoperit şi zona licitaţiilor trucate, piaţa media, precum şi zona energiei.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved