Cel de-al 7-lea Consiliu de Asociere UE-Georgia a avut loc la Bruxelles.
La Bruxelles a avut loc o nouă reuniune a Consiliului de asociere UE-Georgia. Au fost discutate relațiile bilaterale, în contextul cererii fostei republici sovietice de a adera la Uniune, cu accent pe dialogul politic și pe reformă, pe cooperarea economică și sectorială, pe comerț, precum și pe soluționarea pașnică a conflictelor. Totodată, a fost abordată și politica externă și de securitate. Consiliul de asociere a subliniat importanța istorică a deciziei Consiliului European din iunie de a recunoaște perspectiva europeană pentru Georgia.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, apreciază că relațiile UE cu Georgia au făcut "un salt calitativ", îndemnând la continuarea reformelor și depășirea polarizării politice în vederea progresului pe "calea europeană".
"Sperăm că toate forțele politice din Georgia vor profita de această oportunitate istorică și își vor intensifica eforturile pentru a obține statutul de candidat și pentru a se apropia de UE", a mai spus el.
La randul său,comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, a vorbit despre perspectiva europeană a Georgiei:
"Ar trebui să fim cu toții mulțumiți de faptul că Georgia este o țară cu o perspectivă europeană recunoscută. Aceasta este o oportunitate majoră, o dezvoltare majoră, nu numai în comparație cu întâlnirea pe care am avut-o anul trecut, ci și față de orice întâlnire pe care am mai avut-o cu Georgia în Consiliile de Asociere. Și cred că acum prioritățile sunt clare. Am avut o discuție deschisă și sinceră și, desigur, acesta este modul în care putem ancora cooperarea noastră solidă pe care am construit-o de-a lungul anilor pe baza Acordului de Asociere pentru a face din această perspectivă europeană o realitate."
Consiliul a salutat adoptarea agendei revizuite de asociere UE-Georgia pentru perioada 2021-2027. Documentul stabilește un set de priorități convenite în comun pentru implementarea ulterioară a Acordului de Asociere, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA).
Pe de altă parte, UE a recunoscut că Georgia a efectuat o serie de reforme provocatoare și și-a modificat legislația în multe sectoare. UE a încurajat Georgia să își dubleze eforturile pentru a consolida în continuare democrația și a reduce polarizarea politică, pentru a consolida statul de drept, independența, integritatea și responsabilitatea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției.
De asemenea, UE a cerut Georgiei să consolideze în continuare respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, inclusiv egalitatea de gen și să asigure egalitatea de tratament între femei și bărbați, precum și între persoanele aparținând minorităților, indiferent de religie sau convingeri, origini etnice sau naționale, rasă, limbă, gen, orientare sexuală, identitate de gen, abilitate sau alte temeiuri în viața socială, politică și economică și a subliniat importanța libertății presei și a implicării societății civile. Democrația, statul de drept și drepturile omului sunt priorități esențiale pentru ca Georgia să avanseze pe calea sa europeană, au precizat oficialii de la Bruxelles.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved