Obiectivul politicii UE de promovare a produselor agricole și alimentare este stimularea competitivității și a consumului produselor provenind din UE, în interiorul și în afara Uniunii.
Până pe 11 septembrie, este deschisă o consultare publică privind politica UE de promovare a produselor agricole și alimentare, lansată de Comisia Europeană, pe 8 mai. Evaluarea vizează statele membre și țările terțe în care sunt puse în aplicare măsurile de promovare, fiind supuse investigației măsurile adoptate în cadrul programelor anuale de lucru pentru 2016, 2017 și 2018, inclusiv măsurile luate la inițiativa Comisiei - misiuni la nivel înalt, târguri comerciale, campanii proprii și servicii de asistență tehnică.
Consultarea se desfășoară în cadrul unei evaluări globale a politicii actuale și urmărește să înregistreze reacțiile consumatorilor și ale părților interesate cu privire la eficacitatea și relevanța măsurilor actuale, la coerența acestora cu acțiunile UE din alte domenii și cu privire la valoarea adăugată a implementării acestei politici la nivelul UE, explică eurodeputatul Daniel Buda:
"Deciziile importante de la Bruxelles sunt precedate de aceste consultări publice, unde opinia publică, la nivel european, are posibilitatea să vină şi să spună cum vede anumite lucruri, ce ar dori să li se ofere din partea sistemului agricol astfel încât sistemul agricol să aibă capacitatea de a-şi adapta oferta la nevoile cetăţenilor. Tocmai de aceea, Comisia Europeană, acum, când suntem în procesul discuţiilor consistente faţă de ceea ce înseamnă calitatea produselor alimentare, a venit cu această consultare publică.
Trebuie să intri pe site şi să răspunzi la 20 de întrebări - cum vezi tu, cetăţean european, o problemă oarecare şi care sunt aşteptările tale. Pentru că politicile europene, şi de altfel, şi politicile la nivel naţional, nu pot să corespundă întocmai tuturor dorinţelor dacă oamenii nu vin şi le pun pe masă, pe calculator. De aceea, este foarte important să se răspundă la aceste chestionare, pentru că aşa avem posibilitatea să ne creionăm politicile la nivel european, conform dorinţelor şi nevoilor cetăţenilor europeni."
Informațiile obținute prin intermediul acestei consultări vor reprezenta o contribuție valoroasă la pregătirea raportului privind măsurile de informare și de promovare referitoare la produsele agricole, a mai spus Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. Pentru a-i încuraja pe cetățeni să participe la consultarea publică, în calitatea sa de eurodeputat, Daniel Buda a lansat şi un concurs, dotat cu premii constând în 10 excursii gratuite la Parlamentul European.
Toți cei care, până la data de 11 septembrie inclusiv, vor completa chestionarul consultării publice și vor trimite pe adresa europarlamentardanielbuda@gmail.com o dovadă a completării (print-screenuri sau link-ul) intră automat în procesul de tragere la sorți. Comisia trebuie să prezinte Parlamentului European și Consiliului raportul în urma consultării publice până în data de 31 decembrie 2020.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved