Partidele din coaliția la guvernare în România caută soluţii de reducere a preţurilor carburanților, dar nu reuşesc să se pună de acord care ar fi cea mai bună măsură.
Prețurile carburanților au crescut semnificativ în ultimele luni în toată Europa, iar scumpirile nu par să se oprească. România importă 70 la sută din necesarul de petrol, iar livrările se fac exclusiv prin Marea Neagră, costurile de transport și de asigurare crescând semnificativ în contextul războiului din Ucraina. Partidele din coaliția la guvernare în România caută soluţii de reducere a preţurilor carburanților, dar nu reuşesc să se pună de acord care ar fi cea mai bună măsură. Deşi toţi sunt de acord că scumpirile au ajuns la un punct critic, liberalii şi social-democraţii nu se înţeleg asupra modului în care preţul la pompă să poată fi redus - plafonare, susținută de PSD, sau o altă intervenţie fiscală - şi pasează responsabilitatea de la ministrul liberal al Energiei la cel social-democrat al Finanţelor. Din opoziție, USR a depus marţi la Camera Deputaţilor o moţiune simplă la adresa ministrului energiei, Virgil Popescu, pe care îl acuză de incompetenţă.
Peste toate vin transportatorii, care cer guvernanţilor să iasă cât mai repede din această dilemă şi să găsească o soluţie. Spre exemplu, Asociaţia Energia Inteligentă consideră că o scădere a preţurilor la carburanţi ar fi posibilă prin reducerea accizei şi a TVA. O analiză a asociaţiei arată că statul este principalul beneficiar al scumpirii carburanţilor, a câştigat în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut 600 de milioane de euro. Asociaţia consideră că una dintre măsurile care ar face mai mult rău decât bine este plafonarea preţului la pompă.
Pe de altă parte, experții în energie spun că scumpirile la benzină şi motorină nu se vor opri atât timp cât cererea de carburanţi rămâne ridicată, iar o intervenţie a Guvernului sub presiunea străzii ar putea avea efecte nedorite. Ei consideră că, alături de cererea ridicată, unul dintre principalele motive ale scumpirii carburanţilor este deprecierea leului, în contextul în care acum barilul de petrol american este la valoarea din vara lui 2013. Gabriel Avăcăriţei, redactor-şef al platformei Energynomics, a declarat pentru Radio România, până unde crede că se va ajunge cu scumpirea carburanților.
Gabriel Avăcăriţei: "Cel mai probabil tendinţa de creştere a preţurilor se va menţine puternică atât timp cât va exista cerere. Atât timp cât vom vedea în continuare multe maşini pe stradă, acest lucru înseamnă că populaţia îşi poate permite acest preţ ridicat al carburanţilor. Aş mai adăuga o cifră aici. În ultimii zece ani, venitul mediu al populaţiei în România a crescut cu 100%. Era undeva în jur de 2.300 de lei, acum e undeva în jur de 5.000 de lei (n.r. circa o mie de euro). Ca urmare, există un potenţial mai mare de cumpărare din această perspectivă, iar veniturile medii au crescut mult mai puternic decât preţul la carburanţi, de exemplu".
Gabriel Avăcăriței consideră că, desi au fost luate diferite măsuri în mai multe state europene, impactul acestora asupra prețului final nu a fost până acum semnificativ. Între timp, încep proteste timide în țară pe fondul creșterii prețurilor.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved