În lirica poetului Mihai Eminescu, natura este una dintre temele predilecte, iar copacii o domină.
În lirica poetului Mihai Eminescu, natura este una dintre temele predilecte, iar copacii o domină. De multe ori citim în poezia eminesciană figuri de stil legate de arbori și pădure, teiul fiind cel mai prezent. Dar și plopul, bradul, stejarul, salcia, salcâmul și alte specii sunt prezențe remarcabile. Cel mai mare monument forestier închinat poetului național al României, scrierea numelui său din mii de copaci pe dealul Comja, din județul Satu Mare, este aproape necunoscut în prezent.
Dealul este cunoscut și ca ”poarta cea mare de pătrundere în Ardeal”, la granița dintre provinciile istorice Crișana și Maramureș. Pe dealul Comja se ajunge din orașul Seini, după o călătorie de 3 kilometri pe un drum forestier. În 1939, armata română a plantat 10.000 de brazi care compuneau numele poetului, vizibil de la 10 kilometri, pentru a comemora 50 de ani de la moartea sa.
Grupul de copaci ”Eminescu” are 400 metri-pătrați, este lung de 116 metri și lat de 32 metri, o literă având 12 metri lățime și 24 metri lungime. Explicația pentru faptul că din numele întreg al lui Eminescu a rămas numai ”Emin” este că administrația horthystă, care a funcționat aici între 1940 și 1944, a ordonat arderea copacilor care formau terminația ”escu”.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved