Comisia de Agricultură a Parlamentului European a aprobat un raport prin care se propun câteva măsuri pentru susținerea apicultorilor și rezolvarea problemelor acestui domeniu.
O altă măsură prin care deputații europeni doresc să protejeze sectorul apicol este forțarea producătorilor care își falsifică mierea să respecte legislația UE sau pedepsirea lor, în cazul în care nu respectă standardele comunitare. În fiecare an, în Uniunea Europeană ajung 100.000 de tone de miere contrafăcută provenind din China.
Pentru a combate pericolul tot mai mare al poluării, care amenință albinele și duce la dispariția lor într-un ritm dramatic, Uniunea Europeană va crește bugetul alocat programelor financiare apicole și va introduce o nouă schemă de suport. Această măsură este considerată vitală pentru securitatea alimentară a Europei și a echilibrului ecologic. În unele țări, efectivele de albine s-au înjumătățit, ca urmare sunt preconizate și acordarea de compensații bănești pentru acoperirea pierderilor suferite de apicultori.
Raportul Comisiei de Agricultură din Parlamentul European mai arată că statele membre trebuie să depună eforturi mai mari pentru informarea publicului în legătură cu beneficiile consumului de miere, mai ales în rândul copiilor. Cu condiția ca aceasta să respecte toate normele impuse de legislația în vigoare, spune Norbert Erdős, Comisia pentru Agricultură: "Comisia de Agricultură a propus soluții realizabile și eficiente pentru a combate îmbolnăvirea albinelor și alterarea calității pe care o are mierea. Vrem să mărim sumele pe care le primesc apicultorii și să promovăm produsele apicole provenind din Uniunea Europeană. Etichetarea acestora trebuie să fie mult mai clară, nu e suficient să spui că e produsă în UE sau în afara UE, trebuie specificate țara sau țările de unde vine mierea respectivă, precum și procentajul tipurilor de miere folosite în produsul final."
Rezoluția votată de Comisia pentru Agricultură va fi dezbătută și votată de plenul Parlamentului European cel mai probabil în intervalul 28 februarie- 1 martie 2018.
Uniunea Europeană produce 250.000 de tone de miere anual, fiind al doilea cel mai mare producător din lume, după China. În prezent există 600.000 de crescători de albine în Europa, dar numărul acestora scade an de an. În 2016, țările cu cea mai mare producție de miere au fost România, Spania și Ungaria.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved