În perioada sezonului rece, merele sunt folosite destul de mult în bucătăria românească pentru desert.
În perioada sezonului rece, merele sunt folosite destul de mult în bucătăria românească pentru desert. Prăjiturile cu aluat gros și dospit sau plăcintele cu foi subțiri cu umplutură de mere rase sunt deserturi populare în bucătăria românească. Tot în perioada iernii, o altă variantă la îndemână este mărul copt la cuptor. Se iau câteva mere mai mari astfel încât să încapă într-o tavă de cuptor. Aceste mere trebuie scobite pentru a li se îndepărta seminţele, după care sunt aşezate într-o tavă. Interiorul lor poate fi umplut cu bucăţi mici de măr, gutuie sau banană, pe care a fost presărată în prealabil puţină scorţişoară. În interiorul mărului trebuie turnată puţină miere, iar apoi tava este introdusă la cuptor. Merele se rumenesc când sunt gata, dar, pentru a le verifica, le putem înţepa cu o scobitoare.
Tot de la mere coapte pleacă și următoarea recomandare: pastă de mere coapte. Avem nevoie de un kg de mere și de 200 de grame de biscuiți. După ce li se îndepărtează cotorul, merele sunt puse la copt în cuptor, însă, înainte de aceasta, în interiorul fiecărui măr se pune câte o bucățică de unt. Așezate într-o tavă în care am pus și puțină apă, merele se lasă în cuptor la foc mic, până când se înmoaie. Li se îndepărtează coaja, după care sunt pasate. Punem câteva linguri de zahăr în 200 de ml de apă la fiert într-un ibric pentru a obține un sirop. După ce apa a scăzut puțin, adăugăm zeama de la o lămâie. Mărunțim biscuiții și îi amestecăm cu siropul și cu merele pasate până când compoziția se omogenizează. Se servește rece, în boluri, după ce presărăm puțină scorțișoară.
Dacă doriți să pregătiți un desert festiv, dar nu doriți să folosiți creme foarte dulci sau ciocolată, o alegere potrivită ar putea fi tortul de mere cu biscuiți. Avem nevoie de un kg de mere, de 200 de grame de biscuiți, de 100 de grame de miez de nucă, de 100 de grame de stafide, de o lămâie, de esență de rom, scorțișoară, zahăr vanilat și zahăr pudră. Curățate de coajă și de cotor, merele trebuie pasate sau date pe răzătoare. Biscuiții, stafidele și nucile sunt trecute prin mașina de tocat, după care sunt amestecate cu merele rase. Adăugăm coaja rasă de la lămâie, puțină scorțișoară măcinată și câteva picături de esență de rom, iar în cazul în care merele nu sunt dulci putem pune și 2-3 linguri de zahăr pudră. Compoziția trebuie să fie destul de groasă pentru că din ea se va modela un tort, așezat pe un platou. Dacă este cazul, putem adăuga biscuiți pe care în prealabil îi măcinăm. Înainte de a fi pus la rece, acest tort trebuie pudrat cu zahăr vanilat sau ornat cu frișcă.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved