Peste 200 de orădeni au participat la vernisajul Expoziţiei permanente Discoteca '70-'80, deschisă la Muzeul oraşului Oradea.
Peste 200 de orădeni au participat la vernisajul Expoziţiei permanente Discoteca '70-'80, deschisă la Muzeul oraşului Oradea. O călătorie în timp, pentru a descoperi cum se distrau tinerii anilor 70-80, din România, la discotecă. Magnetofoanele, casetofoanele şi benzile făceau parte din peisajul acelei perioade, peisaj "retuşat", dacă se poate spune aşa, de discreta "Comisie de vizionare şi audiţie" care decidea ce se poate difuza sau proiecta într-un astfel de spaţiu.
De la Cristina Puşcaş, muzeograf, am aflat că ideea organizării unei astfel de expoziţii a venit în urma mai multor donaţii către muzeu, dar şi în urma unei laborioase activităţi de cercetare. "Am organizat începând cu septembrie 2016 campania, "Nu arunca trecutul, adu-l la muzeu!" Astfel că zeci de orădeni s-au implicat activ în această campanie de colectare de obiecte din perioada comunistă şi printre miile de obiecte care ne-au fost donate am regăsit foarte multe viniluri, pickupuri, magnetofoane, benzi magnetice şi ne-am ales cu un patrimoniu foarte valoros din punctul de vedere al discotecilor perioadei respective. Ne-am gândit că decât să stea în depozit aceste obiecte, mai bine le valorificăm într-o astfel de expoziţie. Şi astfel am gândit acest proiect expoziţional.
Am pornit de la ideea că această cercetare nu a mai fost realizată, referitor la modul în care au fost organizate discotecile în perioada comunistă. În perioada de pre-documentare eu nu am găsit niciun regulament privind modul de organizare a activităţii discotecilor. Astfel încât am intrat în arhive unde am găsit un fond important al Comitetului de cultură şi educţie socialistă al judeţului Bihor. Aici am găsit câteva reglementări, cum funcţionau discotecile, în baza căror dispoziţii de la nivel central, ce însemna Comisia de vizionare şi audiţie, în ce consta cenzura, care erau restricţiile. După care nu ne-am limitat doar la această cercetare a unei singure voci, a instituţiilor publice, ci am trecut la a doua etapă, interviurile cu DJ orădeni, care au organizat dicoteci în perioada comunistă, în special în anii 70-80. Astfel a luat naştere această discotecă, care pe lângă faptul că este o expoziţie cu obiecte, cu fotografii, are şi atmosfera de discotecă:"
Discotecile puteau fi organizate în case de cultură, cămine culturale, cluburi cultural-educative, baruri, restaurante și alte unități de alimentație publică, unități hoteliere, precum și în cadrul caselor de odihnă și tratament. Ele trebuia să respecte "Normele cu privire la organizarea programelor de discotecă și videotecă". Astfel, discotecile putea funcționa numai în baza unor autorizații eliberate, anual, de Comitetul de Cultură și Educație Socialistă al județului. Iar autorizația se obținea numai după ce Comisia de vizionare și audiție se pronunța, printr-un înscris, asupra conținutului programului și asupra oportunității prezentării acestora în public. Programele de discotecă cuprindeau, în mod obligatoriu, în anii 80, "piese românești în proporție de minimum 2/3 din totalul lucrărilor prezentate".
Aceasta fiind realitatea "socialistă", am întrebat-o pe Cristina Puşcaş ce experimentează vizitatorul expoziţiei: "Intră într-o discotecă cu globul disco, cu stroboscopul, un neon UV, lumini colorate. Dar am îmbogăţit expoziţia cu obiecte precum vinilurile din perioada respectivă, cu muzica din perioada respectivă, avem mai multe magnetofoane Tesla, Tascam, pickupuri, fotografiile originale ale unuia dintre DJ-ii de atunci, care le-a donat muzeului. Este vorba despre fotografii realizate când el era DJ. Nu prea există materiale documentare pe acestă temă, pentru că ei nu-şi făceau fotografii, fiindcă nu se gândeau că vor face parte la un moment dat din istoria acestei comunităţi. Tot aşa avem cântece scrise de mână de tineri, în anii 70, avem scrisori de dragoste în care îşi povestesc ce ascultau, decupaje pe care le făceau din ziare. Sunt materiale originale şi ne lăudăm că avem o atât de bogată bază documentară şi un bogat patrimoniu în acest domeniu."
Unde este găzduită expoziţia aflăm tot de la Cristina Puşcaş: "Este în Cetatea Oradea, unde avem Muzeul oraşului Oradea, organizat pe două paliere. La cel de-al doilea etaj, în corpul A, avem o sală potrivită. Este una dintre cele mai frumoase săli şi cea mai mare sală şi aici am organizat discoteca. Iar la vernisaj s-a dovedit destul de neîncăpătoare, având în vedere că au venit peste 200 de persoane, nici nu ne-am aşteptam la un asemenea succes. S-a dovedit neîncăpătoare şi aerul irespirabil după ce toată lumea a început să danseze, pentru că noi vernisajul l-am organizat conform tradiţiei, dar practic succesul l-a avut discoteca organizată după vernisaj, cu muzica anilor 70-80. Şi am avut foarte mulţi nostalgici, generaţia 70-80, am avut şi tineri care au venit să asculte muzica acelor ani. Am avut toate generaţiile şi deopotrivă toţi s-au bucurat. Şi la final, am realizat că acest eveniment ne-a adus foarte multă fericire şi bucurie."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved