Subiectul independenței justiției a revenit în atenție, zilele acestea, după excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură.
Cazul judecătorului Cristi Danileț, exclus din magistratură de Consiliul Superior al Magistraturii pentru publicarea unor clipuri pe rețele sociale, a generat o serie de reacții și controverse în România. Decizia CSM nu este definitivă. Danileț spune, în apărarea sa, că filmulețele al căror protagonist este nu au legătură cu Justiţia şi profesia de magistrat, ci se referă la viaţa privată.
"S-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru două filmuleţe publicate, anul trecut, pe Tik Tok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăţ o piscină. Nu am făcut, atunci, nicio afirmaţie în legătură cu Justiţia şi imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viaţa mea privată, pentru care nu înţeleg să dau socoteală nimănui. Abaterea reţinută este conduită prin care se aduce atingere imaginii Justiţieiˮ, a precizat Cristi Danileț.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, este de părere că, prin decizia de a-l exclude din magistratură pe judecătorul Cristi Danileţ, CSM a riscat foarte mult. Demnitarul a mai spus că, dacă acesta este noul nivel de exigenţă pe care CSM doreşte să-l impună, atunci acesta trebuie făcut fără excepţii.
O reacție a venit și din partea ambasadei Statelor Unite la București, care s-a arătat profund îngrijorată de decizia CSM. Diplomații americani au punctat faptul că o justiţie independentă, care respectă statul de drept, este esenţială pentru orice democraţie prosperă.
"Încurajăm noul Guvern al României să continue reformele judiciare şi anticorupţie necesare. Cetăţenii români merită un sistem de justiţie independent, care să respecte statul de drept şi valorile democraticeˮ, se mai arată în textul postat de ambasada SUA.
Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire cu şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la București, Ramona Chiriac, în cadrul căreia au fost prezentate priorităţile României privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, aderarea la Spaţiul Schengen şi OCDE. Creat în urma aderării, în 2007, a României și Bulgariei la Uniunea Europeană, Mecanismul de Cooperare şi Verificare asigură progresul acestora în ce privește reforma sistemului judiciar, lupta împotriva corupției și a crimei organizate.
Recent, vicepreședinta Comisiei Europene, Věra Jourová, s-a declarat gata să sprijine accelerarea reformelor în domeniul justiţiei, pentru ca România să-şi îndeplinească obiectivele cuprinse în MCV, iar acesta să fie ridicat în baza rezultatelor concrete din teren.
Un alt subiect de interes îl constituie desființarea Secției Speciale a infracțiunilor în Justitie, a cărei activitate a fost criticată de Comisia Europeană, cu argumentul că există suspiciunea că a fost creată pentru a transfera actele sensibile de la DNA către aceasta. În noiembrie, premierul Ciucă anunța că noua coaliţie PSD-PNL-UDMR va iniţia, până în luna martie, un proiect legislativ prin care Secția va fi înlocuită cu o altă structură, care să preia documentele în lucru.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved