Consiliul european de cercetare încurajează cercetarea de excelenţă prin granturile Synergy. Finanțarea face parte din programul de cercetare și inovare al UE, Orizont 2020.
Consiliul european de cercetare (ERC), înființat de Uniunea Europeană în 2007, este prima organizație europeană de finanțare pentru cercetarea de frontieră şi excelenţă. În fiecare an, ERC selectează și finanțează cei mai buni cercetători creativi de orice naționalitate și vârstă pentru a derula proiecte cu sediul în Europa. ERC are trei scheme de grant: Granturi de început, Granturi de consolidare și Granturi avansate și Granturi de sinergie pentru grupuri mici de cercetători în domenii de excelență.
Preşedintele Consiliului European pentru Cercetare, Profesor Jean-Pierre Bourguignon a analizat necesitatea acestor granturi: "Consiliul european de cercetare organizează, tradiţional, trei apeluri pentru proiecte ale cercetătorilor individuali, dar la un moment dat am simţit că e nevoie de un alt fel de apel, adresat nu cercetătorilor individuali, ci grupurilor de cercetărori ce lucrează împreună, 2,3 sau 4, nu mai mulţi şi care să aibă scopuri mai ambiţioase, pentru care ar putea fi nevoie de colaborarea unor oameni cu orizonturi profesionale diferite. Am văzut în sinergie posibilitatea accentuării interdisciplinarităţii, un spaţiu în care cercetători de diferite specializări ar putea lucra împreună şi ar avea un loc al lor în care să îşi lanseze proiectele."
În cadrul proiectelor sinergetice colaborează cercetători din domenii diferite şi câteodată şi din ţări diferite, după cum ne-a spus Preşedintele Consiliului European pentru Cercetare, Profesor Jean-Pierre Bourguignon şi a adăugat:
"Pentru noi este foarte important ca la baza criteriilor de selecţie a proiectelor să fie calitatea ştiinţifică. Iar noi vedem în mod repetat oameni de ştiinţă ce se ocupă de probleme considerate foarte importante pentru societate. Şi adesea contribuţia adusă nu este cea aşteptată anterior. Este foarte important să fim pregătiţi pentru neaşteptat. Aşa că oamenii implicaţi în cercetare pot ajunge la rezultate cu o mai largă aplicabilitate practică decât sperau sau să schimbe modul în care oamenii văd o problemă.
Ca să vă dau un exemplu, în privinţa energiei, îmi amintesc de o întâlnire de la Davos, în care reprezentanţi ai sectorului privat puneau presiune asupra comisarului responsabil cu energia de atunci să susţină mai mult cercetarea. Şi au insistat spunând că nimeni din sectorul privat nu ştie care vor fi nevoile energetice în 20 de ani. Şi au accentuat asupra necesităţii ca aceste lucruri să fie privite global, pentru a putea descoperi orice posibilităţi ar exista. Pentru că la acel moment nu era clar care urmează să fie tehnologiile cheie de dezvoltare la nivel global. Cosider că poţi păstra o minte deschisă numai dacă laşi spaţiu cercetătrilor. Noi îi provocăm pe cercetători să vină cu cele mai ambiţioase idei de proiecte."
Vindecarea cancerului, combaterea schimbărilor climatice, prognozarea cutremurelor - astfel de provocări sunt pur și simplu prea mari pentru a fi abordate de un singur om de știință. Acesta este motivul pentru care ERC acordă subvențiile Synergy. În competiția din 2019 pentru aceste subvenții, 37 de grupuri de cercetare au fost selectate pentru finanțare. Aceste subvenții speciale sunt în valoare totală de 363 milioane de euro. Finanțarea face parte din programul de cercetare și inovare al UE, Orizont 2020.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved