În numărul din iulie al newsletter-lui IER a fost publicat un articol semnat de Ana-Maria Anghelescu și Irina Grosu despre mandatul francez la Consiliul Uniunii Europene, care s-a desfășurat în prima parte a anului curent.
În numărul din iulie al newsletter-lui IER a fost publicat un articol semnat de Ana-Maria Anghelescu și Irina Grosu despre mandatul francez la Consiliul Uniunii Europene, care s-a desfășurat în prima parte a anului curent. Preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către Franța a deschis un nou trio de președinții, pe care aceasta îl formează împreună cu Republica Cehă și Suedia. Perioada a fost marcată în mod decisiv de războiul din Ucraina. Acest lucru nu a abătut atenția Franței de la luarea de măsuri care să sprijine implementarea unor obiective, precum: facilitarea tranziției verzi, adaptarea modelului social european, relansarea economică, abordarea contextului legat de securitate, sau reafirmarea intereselor și importanței valorilor europene. Una dintre cele mai vizibile decizii ale acestei perioade a fost cea de la Consiliului European din 23-24 iunie, cu privire la acordarea statutului de state candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană Republicii Moldava și Ucrainei. Alte momente importante au privit susținerea Declarației de la Versailles, prin care sunt trasate direcții de acțiune legate de întărirea capabilităților de apărare, cea a reducerii dependențelor energetice și a dezvoltării unei baze economice mai robuste.
De asemenea au fost adoptate: Busola Strategică a UE, Actul legislativ privind piețele digitale (Digital Markets Act) și Actul legislativ privind serviciile digitale (Digital Services Act).
Textul complet al articolului este disponibil, în limba română, poate fi accesat aici.
(Mihaela-Adriana Pădureanu, expertă, Serviciul Studii Europene)
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved