Din cauza pandemiei multe dintre evenimentele cinematografice programate în 2020 au fost anulate sau amânate, iar o parte dintre ele au avut loc într-un format hibrid sau exclusiv online.
Din cauza pandemiei multe dintre evenimentele cinematografice programate în 2020 au fost anulate sau amânate, iar o parte dintre ele au avut loc într-un format hibrid sau exclusiv online. Și cinematografele au stat mai mult închise în 2020, astfel că puține dintre filmele realizate recent au avut șansa unei proiecții într-o sală de cinema. Au existat însă și evenimente care au avut loc fizic, adaptate de organizatori la condițiile de pandemie. Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) a fost primul festival de categoria A din Europa care a avut loc fizic în timpul pandemiei, între 31 iulie și 9 august 2020. Ediția a 19-a a avut loc în condiții speciale, exclusiv în aer liber, în 14 locații din Cluj-Napoca și împrejurimi.
Chiar și în condiții de siguranță sporită, cel mai mare eveniment din România dedicat filmului a atras un număr de 45.000 de participanți. Filmul "Babyteeth: Prima iubire", debutul regizoarei australiene Shannon Murphy, a fost desemnat marele câștigător al celei de-a 19-a ediții TIFF și a fost recompensat cu Trofeul Transilvania ,pentru bucuria vieții spusă prin experiența trecerii noastre dincolo''. Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj i-a fost înmânat lui Radu Ciorniciuc, realizatorul documentarului "Acasă". Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut i-a fost acordat filmului "Urma", în regia lui Dorian Boguță, iar o mențiune specială i-a revenit filmului "Ivana cea Groaznică", realizat de Ivana Mladenović, ,,pentru curajul de a expune un suflet rănit, într-un mod fermecător, tandru și profund personal''.
Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului "One World Romania". care a beneficiat de sprijinul Institutului Cultural Român, s-a desfășurat între 21 și 30 august, în șapte spații din București dar și online. Cea de-a treisprezecea ediție a festivalului i-a fost dedicată omului fără o identitate clară în mentalul majorității - străinul, minoritarul, marginea: o persoană de etnie romă, o persoană homosexuală, o persoană săracă, un refugiat sau un imigrant. Secțiunea principală a ediției de anul acesta a festivalului, intitulată "Habar n-ai tu cât te iubesc", i-a fost dedicată minorității rome. Pe lângă proiecțiile de film, pe parcursul celor zece zile de festival au avut loc dezbateri și evenimente inedite.
Cineaștii și iubitorii de film documentar s-au bucurat și anul acesta de proiecțiile oferite în cadrul Astra Film Festival. Ediția 27 a festivalului s-a desfășurat în aer liber și online și a avut două părți: Astra Film Festival Open Air (4-13 septembrie) și Astra Film Festival Online (16-25 octombrie). Formatul AFF 2020 a pus în prim plan măsurile de protecție necesare astfel că festivalul le-a oferit condiții de siguranță participanților. Premiul pentru Cel mai bun film, secțiunea Competiție România, a revenit producției "Josefin&Florin" (Ellen Fiske, Joanna Karlberg - Suedia, 2019). La aceeași categorie, Juriul a acordat și o Mențiune specială filmului "Așteptați răspunsul operatorului" (Pavel Cuzuioc, Austria, 2020). Premiul pentru Regie, secțiunea Competiție România, a fost adjudecat de Adrian Pîrvu și Helena Maksyom ("Totul nu va fi bine", România Ucraina 2020), iar Andrei Dăscălescu ("Tatăl nostru") a câștigat Premiul Publicului.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved