Theodor Aman (1831-1891) a fost un pictor și grafician prolific, pedagog și academician român, considerat întemeietorul primelor școli românești de arte frumoase, de la București și Iași.
Theodor Aman (1831-1891) a fost un pictor și grafician prolific, pedagog și academician român, considerat întemeietorul primelor școli românești de arte frumoase, de la București și Iași. În istoria plasticii românești este privit ca primul mare artist modern, în adevăratul sens al cuvântului, fiind una dintre cele mai mari influențe pentru deschiderea spre modernitate artistică românească. În centrul capitalei, în cadrul Muzeului "Theodor Aman", o nouă expoziție este deschisă publicului larg - "Aman în Plein-Air". Despre aceasta, despre muzeu și despre personalitatea marelui artist, am stat de vorbă cu muzeograful și curatorul Greta Șuteu:
"Muzeul "Theodor Aman" a pregătit, să spunem așa, evenimentul anului 2022. Așa cum am obișnuit publicul nostru fidel, în fiecare an oferim un eveniment major. Evenimentul major din acest an este expoziția "Aman în Plen-Air", care va prezenta imaginile de grădini și parcuri ale lui Aman. O întâlnire cu peisagistul Aman. Expoziția este deschisă din 7 aprilie până anul viitor în 31 martie, așteptându-și evident vizitatorii, care vor fi în mod cert fermecați de această expoziție pentru că este o componentă a creației lui Aman cu adevărat foarte ofertantă pentru privitor. Aman, care a venit de la Paris ca pictor academist, a înțeles că au apărut alte stiluri în paralel, trece prin toate, și ajunge în ultimele două decenii în pre-impresionism, odată cu ieșirea în peisaj. În ceea ce propune expoziția actuală, găsim un Aman care a ieșit în exterior, a descoperit peisajul cu un alt ochi și în care nu mai încearcă să fie doar descriptiv, nu mai privește cu o privire rece exteriorul, ci se implică, intră în acel exterior, îl trece, îl filtrează prin mintea și sufletul lui și ne prezintă un peisaj cu totul și cu totul special. Poate că nu are corespondent cu adevărat în realitate, dar nouă ne prezintă un peisaj care fascinează întotdeauna. Avem în această expoziție 22 de uleiuri și trei acuarele, în care pot fi văzute grădini și parcuri și, bineînțeles, vârful de lance o să îl reprezinte întotdeauna pentru orice privitor "Grădina lui Aman". Scenele din grădina lui Aman, pentru că ea fizic nu mai există. Grădina lui Aman este sub beton, pentru că ea era într-o perioadă în care aici era marginea orașului, și o zonă de grădini, iar acum suntem în plin centrul Bucureștiului, și peste grădina lui Aman s-a așezat un bloc de beton. Deci, șansa noastră de a intra în grădina lui Aman este să îi privim picturile și are grijă să ne arate această grădină din toate unghiurile posibile, astfel încât noi chiar suntem în acea grădină. De asemenea, avem șansa să vedem niște locuri care nu s-au schimbat deși au trecut 150 de ani. Avem, de exemplu, niște lucrări care sunt făcute în Jardin de Luxembourg, și acolo același peisaj îl vom găsi și în ziua de astăzi. Îl putem recunoaște. Vedem diverse peisaje de exterior, diverse scene din orașe și din alte parcuri, deci este extraordinar de ofertantă această expoziție, prin culoare și lumină, pe care le pune extraordinar, impecabil. Și, cumva, dacă vreți, aducem lumina și culoarea lui Aman în această sală de expunere."
Care sunt așteptările organizatorilor? De ce este această expoziție un punct de atracție pentru iubitorii de artă?
"Sperăm ca într-adevăr publicul să își dorească să vadă acest eveniment, care merită văzut, și nu doar ceea ce expunem acum, muzeul în sine este foarte ofertant. Este un muzeu special pentru că este găzduit de casa lui Aman. Dar această casă a lui Aman nu e doar o casă în care a locuit artistul o vreme, este o casă ridicată de Aman, în care Aman face absolut totul, de la proiectul de arhitectură și decorație exterioară la tot ce înseamnă decorație interioară, adică pictură murală, vitralii, mobilier sculptat de Aman, toată decorația în lemn sculptată de Aman, și cea mai mare colecție de pictură Aman, care cuprinde toate perioadele prin care a trecut, pentru că el este foarte variat, de-a lungul vieții are o evoluție permanentă."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved