Multe dintre filmele a căror premieră era programată pentru 2020- an extrem de dificil pentru cinematografia monadială- au putut fi văzute în 2021
Multe dintre filmele a căror premieră era programată pentru 2020- an extrem de dificil pentru cinematografia monadială- au putut fi văzute în 2021, iar festivalurile, unele dintre ele suspendate sau organizate online în 2020, și-au reluat activitatea anul trecut, numeroase evenimente fiind organizate în formă hibrid. Criticul Andrei Gorzo este de părere că în România, filmul anului 2021 este Babardeală cu bucluc sau porno balamuc (premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin), pe care îl consideră unul dintre cele mai bune filme ale lui Radu Jude - "agresiv, experimental, debordând de idei și mai ales de un simț superincisiv al contemporanului".
"Dacă Academia vrea să demonstreze cu adevărat buna credință față de cinema, ar trebui să parieze pe această peliculă vizionară", a scris despre filmul lui Radu Jude IndieWire, unul dintre cele mai cunoscute site-uri dedicate recenziilor cinematografice, făcând referire la faptul că filmul lui Jude se numără și printre favoritele criticilor străini pentru nominalizările la Oscar 2022. Actriţa Katia Pascariu, interpreta rolului principal în film, a fost inclusă pe lista celor mai buni actori ai anului 2021 alcătuită de cotidianul New York Times, pe lista întocmită de celebrul cotidian aflându-se actori ca Denzel Washington, Joaquin Phoenix, Benedict Cumberbatch și Kristen Stewart.
Un alt film românesc foarte apreciat și multipremiat din 2021 este "Câmp de maci". Realizat după un scenariu de Ioana Moraru, "Câmp de maci" a fost prezentat în premieră mondială la cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional Tallinn Black Nights (PÖFF). Filmul a fost prezent în peste 40 selecții oficiale la festivaluri din Europa, Statele Unite ale Americii și Asia. "Câmp de maci" are în palmares șase premii internaționale, două dintre acestea fiind acordate pentru cea mai bună interpretare actorului Conrad Mericoffer (la Festivalul Internațional de Film Gijón și Festivalul Internațional de Film de la Torino). În România, filmul a fost prezentat în premieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde a fost recompensat cu două premii: Premiul pentru Cea mai bună regie și Premiul Publicului. Inspirat din fapte reale, "Câmp de maci" prezintă o zi din viața lui Cristi (interpretat de Conrad Mericoffer), un tânăr jandarm din București.
Recompensată cu Premiul pentru cel mai bun lungmetraj românesc la TIFF 2021, "pelicula regizată de Ruxandra Ghițescu reușește aproape imposibilul și ar trebui văzută de adolescenți și de maturi, și discutată cu psihologii", scrie criticul Iulia Blaga despre "Otto Barbarul", lungmetrajul de debut al regizoarei.
"Este primul film românesc care te face să înțelegi ce simte un adolescent de azi", consideră Iulia Blaga în cronica sa din publicația Libertatea. Câștigător al Premiului pentru cel mai bun lungmetraj românesc la Festivalul Internațional Transilvania TIFF, filmul surprinde momentul din viața unui adolescent punk în vârstă de 17 ani, în care acesta se confruntă cu pierderea iubitei sale. Băiatul devine captiv într-un cerc vicios creat de părinți, bunicul său, mama iubitei sale și ancheta derulată de serviciile sociale.
Întregalde, cel mai nou lungmetraj al lui Radu Muntean, a avut premiera mondială în secțiunea "Quinzaine des Réalisateurs" de la Cannes. Cu un scenariu semnat de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu, filmul spune povestea a trei prieteni care se află într-o excursie umanitară. Călătorind într-un jeep pe drumurile de munte neasfaltate ale satului Întregalde, ei întîlnesc un bătrîn singur pe care încearcă să-l ajute să ajungă la gaterul unde pretinde că lucrează. Alături de actorii Maria Popistaşu, Ilona Brezoianu şi Alex Bogdan, actorul neprofesionist Luca Sabin este o adevărată revelație, consideră criticii.
"Eu cred că pot spune adevărul despre o parte din noi, de care ori nu sîntem conștienți, ori nu prea vrem să fim. De asta încerc în filmele pe care le fac să pun personajele într-o postură inconfortabilă. Cred că în felul ăsta ajungi să-ți chestionezi acțiunile. Și mă refer aici mai degrabă la spectatori decît la personaje", spune regizorul Radu Muntean.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved