FITS 2020 #online", primul mare festival de artele spectacolului din Europa Centrală și de Est care are loc, în acest an, exclusiv în mediul digital, a inceput vineri 12 iunie și se încheie pe 21 iunie- exact conform programării inițiale.
FITS 2020 #online", primul mare festival de artele spectacolului din Europa Centrală și de Est care are loc, în acest an, exclusiv în mediul digital, a inceput vineri 12 iunie și se încheie pe 21 iunie- exact conform programării inițiale.
Spectatorii din toate colțurile lumii sunt așteptați în cea mai mare sală de spectacole pe care Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a pregătit-o până acum:mediul online.
Teatru, dans, muzică, circ contemporan, conferințe, dezbateri, spectacole lectură sunt difuzate gratuit, din 12 pânăpe 21 iunie, pe site-ul oficial FITS, www.sibfest.ro, pe pagina de Facebook și pe canalul YouTube.
Odată cu pandemia, am redescoperit cât de elastic și relativ este timpul. Un lucru pe care fizicienii ni-l explică de mult timp, cu updatările de rigoare aduse de fizica cuantică. Creatorii din lumea întreagă au ideea înglobată cumva în sinele lor. Dacă ne concentrăm doar pe artă, orice artist întruchipează, într-un fel sau altul - nemurirea. Pe care, în adâncul sufletului și-o doresc mulți, foarte mulți oameni. Chiar dacă nu au ajuns neapărat să pună această năzuinţă în cuvinte, imagini, sunete, culori...
Pe 27 martie (2020), de Ziua Mondială a teatrului, echipa Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) plănuia să înceapă punerea în vânzare a biletelor. Pe 28 mai fusese programată Conferința de presă de la București, care îi urma celei de la Sibiu. Conform tradiției. Cum s-au schimbat lucrurile, din mers, explică actorul Constantin Chiriac, manager al Teatrului Național "Radu Stanca" și al festivalului :
"Încercăm, în toată anormalitatea care a cuprins viața noastră, să aducem o notă de normalitate.Și să păstrăm ce am promis. Noi am considerat că este important ca festivalul de la Sibiu să continue, în cu totul altă formă. Puterea de a crede -tema evenimentului din 2020 - parcă ne-a dat energie să putem organiza totul, într-un timp scurt. În primul rând, am căutat oamenii - marile personalități ale lumii (multe dintre ele își regăsesc numele pe Aleea Celebrităților de la Sibiu), marii producători, marii prieteni ai festivalului, coorganizatori și susținători. Și iată, acum, avem certitudinea că, vreme de 10 zile, avem 138 de evenimente online din 30 de țări ale lumii, de pe 5 continente. 16 sezoane - 7.200 de minute de spectacol în timpul zilei și tot atâtea în timpul nopții. Pentru publicul de pe alte continente."
Cine stă în spatele acestui efort ? Ca de obicei, evenimentul se desfășoară sub înaltul patronaj al președintelui României. Și este organizat de Teatrul Național "Radu Stanca", de primăria municipiului Sibiu și de consiliul local. Cu sprijinul Ministerului Culturii, al Ministerului Educației și Cercetării.
Este important să menționam - cum o facem an de an - că cei doi co-producători ai FITS sunt Societatea Română de Radio și Societatea Română de Televiziune. ; iar co-organizator este Institutul Cultural Român. Se adaugă partenerii strategici, constând din ambasade ale unor țări care participă an de an la festival, din institute culturale și consulate. Plus sponsorii, impresionanți ca număr. FITS are un vin al festivaluluiși o mașinăoficială a festivalului. De preferat, să nu fie folosite împreună - nici măcar când asiști la eveniment de la o oarecare distanță.
Îndemnul lui Constantin Chiriac, manager general al FITS, către oaspeții și jurnaliștii prezenți la conferința de presă online, sună simplu și la obiect :
"Am aici un dosar consistent, care este real.Puteți să fiți părtași la tot ce înseamnă programul pe care l-amdezvoltat și l-am pus la punct.Tot ceea ce primiți electronic, va fi apoi tipărit. Grație echipei pe care o avem aici în festival, alături de noi, și cooperării cu Școala de teatru și management cultural din Universitatea Lucian Blaga, facultatea de Litere și Arte.Este o mare bucurie gândul că putem trece cândva, de la online, la realitatea și normalitatea pe care le visăm."
Cât privește acoperirea media a evenimentului de la Sibiu, rămâne să constatați singuri cât este de extinsă. Mai ales dacă rămâneți alături de RRI.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved