România primește, din nou, asigurări că poate conta pe Alianța Nord-Atlantică
Consolidarea prezenţei NATO pe Flancul de Est a dominat discuţiile purtate, marți, la București, de preşedintele Klaus Iohannis cu premierul Belgiei, Alexander De Croo. Șeful statului român a anunțat că, în această primăvară, grupul de luptă al NATO va fi constituit pe teritoriul României, după finalizarea negocierilor dintre aliaţi. Klaus Iohannis: Consolidarea echilibrată pe termen lung a posturii de apărare şi descurajare a NATO pe întregul Flanc Estic, ca reacţie la agresiunea Rusiei, trebuie accelerată. Am evidenţiat că avem nevoie de un nou concept strategic al NATO, care trebuie să reconfirme apărarea colectivă ca sarcină fundamentală prioritară a Alianţei şi să menţioneze explicit că Rusia este principala ameninţare la adresa securităţii NATO.
La rândul său, premierul Belgiei a spus că NATO este o Alianță puternică pe care România poate conta. Alexander De Croo: Tot ce vedem astăzi este o dovadă a unui calcul greşit pe care şi l-a făcut preşedintele Putin, un calcul greşit cu privire la hotărârea ucrainenilor de a se apăra, de asemenea un calcul greşit cu privire la hotărârea Vestului, Occidentului de a face Rusia să plătească costurile acestui război. Frontiera dumneavoastră este şi frontiera noastră şi o vom apăra.
Asigurări a dat și secretarul general adjunct al NATO, românul Mircea Geoană, care a vorbit, recent, la un post de televiziune, despre patru grupuri de luptă noi ale NATO pe Flancul Estic, dintre care unul în România. Mai mult, el a anunțat că liderii NATO vor adopta la Summitul de la Madrid din iunie decizii cu privire la o postură mult mai robustă, permanentă a Alianței. Este vorba despre sisteme de apărare antirachetă de ultimă generaţie, apărare cibernetică foarte importantă şi zonă navală, terestră şi aeriană, pentru că, potrivit lui Mircea Geoană, Marea Neagră reprezintă un punct crucial de interes strategic. "Ne gândim cu foarte multă seriozitate la prezenţă durabilă, permanentă, care să asigure protecţie pentru noi, dar şi o zonă de libertate economică, de navigaţie liberă, într-o zonă care este vitală pentru interesele strategice, dar şi economice ale NATO, ale Europei şi ale României" - a adăugat Mircea Geoană.
O dovadă a angajamentului Alianței pe Flancul Estic este și anunțul de zilele trecute al Pentagonului privind desfășurarea în Slovacia a unui sistem antirachetă Patriot şi a încă 100 de militari, ceea ce va ridica la 12.000 numărul trupelor americane mobilizate pentru a sprijini Alianţa Nord-Atlantică în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. Potrivit SUA, această acțiune este încă un exemplu de consolidare a NATO și este menit să descurajeze agresiunea şi să îi reasigure pe aliaţi.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved