Pentru că tot este sezonul lor, în această ediţie vă prezentăm câteva variante de conservare a gogoşarilor. Cea mai răspândită metodă este conservarea acestora în oţet, metodăîntâlnită nu numai in România, ci şi în alte state europene.
Pentru că tot este sezonul lor, în această ediţie vă prezentăm câteva variante de conservare a gogoşarilor. Cea mai răspândită metodă este conservarea acestora în oţet, metodăîntâlnită nu numai in România, ci şi în alte state europene. De dimensiunea unei castane şi sub denumirea de "red cherry pepperoni", acri din cauza oţetului în care au fost conservaţi şi dulci din cauza zahărului adăugat ca ingredient în cursul procesului de conservare, aceşti mini-gogoşari sunt umpluţi cu brânză grasă.
Gogoşarii de pe pieţele româneşţi au dimensiuni mult mai mari şi pot fi umpluţi nu doar cu brânză, ci şi cu varză albă, varză roşie sau conopidă. Pot fi conservaţi în saramură precum gogonelele sau varza acră, cât şi în oţet. Pentru gogoşarii umpluţi cu varză, avem nevoie de 5 kg de gogoşari, de una sau două verze albe, de două ţeline mari, de un kg de morcovi, de un litru de oţet, puţin ulei, de piper boabe, de câteva foi de dafin, de câteva linguri de miere şi de sare. După spălare, gogoşarilor li se îndepărtează cu grijă codiţa, cotorul şi eventualele seminţe rămase în interior. Se toacă varza, morcovii şi telina se trec prin răzătoare, toate aceste legume fiind apoi amestecate într-un vas în care adaugăm puţin ulei şi câteva boabe de piper negru. Gogoşarii trebuie umpluţi cu aceste amestec, care poate fi îndesat cu ajutorul unei linguriţe. Gogoşarii astfel umpluţi sunt aşezaţi apoi în borcane. Peste ei turnăm un amestec de apă şi oţet, proporţia fiind de 2,5 litri de apă la un litru de oţet. În timpul fierberii acestui amestec, adăugăm o lingură de sare pentru fiecare litru de apă şi câte o lingură de zahăr sau miere, precum şi două, trei foi de dafin. După ce a ajuns la fierbere, turnăm acest amestec peste gogoşarii din borcane, având grijă ca gogoşarii să fie acoperiţi integral şi punem imediat o folie de celofan la gura borcanului, pe care o întindem şi o legăm cu un elastic sau cu sfoară. Pot fi consumaţi după circa o săptămână ca salată împreună cu o friptură. În mod asemănător, gogoşarii pot fi umpluţi, în loc de varză, cu buchete de conopidă.
Cea mai frecventă şi simplă metodă de conservare este aceea de a tăia gogoşarii în 4 sau în şase părţi şi de a-i conserva ca atare într-un amestec de apă şi oţet.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved