Responsabilă pentru circa 10% din emisiile cu efect de seră, Uniunea Europeană şi-a propus ca până în 2050 să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic.
Responsabilă pentru circa 10% din emisiile cu efect de seră, Uniunea Europeană şi-a propus ca până în 2050 să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic. Altfel spus, să reducă emisiile de dioxid de carbon şi alte elemente toxice până la nivelul la care acestea sunt absorbite în totalitate de ecosisteme, în mod natural. Nu este nicidecum o idee nouă, se numără între priorităţile Bruxellesului de câţiva ani, iar în decembrie, anul trecut, Ursula von der Leyen a lansat în plenul legislativului comunitar Pactul ecologic european. Documentul reprezintă o foaie de parcurs menită să asigure durabilitatea economiei europene, prin transformarea provocărilor legate de climă şi de mediu în oportunităţi în toate domeniile de politică şi prin garantarea unei tranziţii care "să fie echitabilă pentru toţi şi favorabilă incluziunii tuturor".
Eurodeputatul român Siegfried Mureşan: "Vrem ca până în anul 2050 să nu emitem mai mult dioxid de carbon decât poate natura absorbi pe căi naturale prin mediul înconjurător, prin vegetaţie. Acesta este obiectivul sustenabil pe termen lung: mai puţină poluare, oraşe mai curate şi, în acest proces, locuri de muncă stabile, bine plătite, în noi sectoare ale economiei, bazate pe cercetare, pe inovare, pe digitalizare."
"Oamenii sunt cei în jurul cărora s-a construit Pactul ecologic european, viziunea noastră pentru o Europă neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Ne aşteaptă o transformare fără precedent, care va funcţiona dacă va fi echitabilă şi fiabilă pentru noi toţi. Vom sprijini oamenii şi regiunile care vor trebui să depună eforturi mai mari pentru realizarea acestei schimbări, pentru a ne asigura că nimeni nu este lăsat în urmă. Pactul ecologic implică nevoi ridicate de investiţii, pe care le vom preschimba în oportunităţi de investiţii"- a precizat Ursula von der Leyen.
Potrivit preşedintei Comisiei Europene, planul este de a mobiliza cel puţin o mie de miliarde de euro, care să deblocheze un val de investiţii verzi. Potrivit Bruxellesului, Mecanismul pentru o tranziţie echitabilă este un instrument-cheie bazat pe trei surse principale de finanţare - Fondul pentru o tranziție echitabilă, o schemă de finanțare la nivelul InvestEU și un mecanism de împrumut prin colaborare cu Banca Europeană de Investiții. Toate statele membre, regiunile şi sectoarele vor trebui să contribuie la tranziţie, intensitatea provocărilor va fi, însă, diferită. Pactul este descris drept cel mai ambiţios pachet de măsuri.
Europarlamentarul din România Carmen Avram explică: "Green Deal îşi propune schimbarea tuturor politicilor pe baza cărora a funcţionat Uniunea Europeană în ultimii 70 de ani, pentru că vrea să reducă cu aproximativ 50% emisiile de carbon până în 2030 şi între 80 şi 100% până în 2050. Adică, Europa ar trebui să devină primul continent fără emisii de carbon. Toată această revoluţie are ca scop limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius faţă de perioada preindustrializare. De ce e nevoie de asta? Pentru că e dovedit ştiinţific că ne îndreptăm cu viteză spre punctul din care nu ne vom mai putea întoarce şi Pământul va deveni de nelocuit."
"Pactul ecologic european este noua noastră strategie de creştere - ne va ajuta să reducem emisiile şi să creăm în acelaşi timp locuri de muncă", a subliniat Ursula von der Leyen. Pentru aceasta, propunerea Comisiei este ca, în exerciţiul financiar 2021-2027, un sfert din bugetul Uniunii să fie folosit pentru activităţi care au legătură cu clima. Şi, pentru că, potrivit Comisiei, politicile actuale ar permite o reducere de numai 60% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2050, se impun acţiuni mai ambiţioase.
Parlamentul European dorește ca viitorul act legislativ privind clima să fie mai ambițios în ceea ce privește obiectivul UE de reducere a emisiilor până în 2030, 55% până în 2030 față de nivelul din 1990, în loc de "cel puțin 50%, cu țintă către 55%", așa cum a fost propus de Comisia Europeană. UE ar trebui să adopte aceste obiective cu mult timp înainte de conferinţa ONU privind schimbările climatice, din noiembrie.
De asemenea, deputații doresc o țintă intermediară pentru 2040, pentru a se asigura că UE este pe drumul cel bun în vederea atingerii neutralității climatice în 2050. Într-o scrisoare prin care mai multe state comunitare solicită Comisiei să accelereze procesul, se apreciază ca discuţiile dintre ţările membre ale Uniunii Europene privinţa obiectivul climatic final pentru 2030 trebuie să înceapă cel mai târziu în luna iunie, ceea ce înseamnă că până atunci executivul comunitar ar trebui să prezinte propriile recomandări.
România este parte a Pactului ecologic şi, alături de Polonia şi Germania, ar urma să primească cei mai mulţi bani europeni din mecanismul pentru o tranziţie justă în reducerea emisiilor până în 2050.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved