Agricultorii se confruntă cu o dublă provocare - ei trebuie să producă alimente, dar să protejeze în același timp natura și biodiversitatea.
UE este cunoscută în întreaga lume pentru alimentele și tradițiile sale culinare și reprezintă unul dintre principalii producători și exportatori neți de produse agroalimentare din lume. Datorită resurselor sale agricole excepționale, UE poate și trebuie să joace un rol-cheie în garantarea securității alimentare la nivel mondial. Pentru a funcționa eficient și a rămâne moderne și productive, atât fermele, cât și sectoarele din amonte și din aval au nevoie de acces rapid la cele mai recente informații despre domeniul agricol, despre metodele de cultivare și de creștere și despre evoluțiile pieței.
În perioada 2014-2020, resursele PAC au fost direcționate către furnizarea unor tehnologii de mare viteză, a unor servicii de internet mai bune și a unei infrastructuri de calitate pentru circa 18 milioane de europeni din mediul rural - echivalentul a 6,4 % din populația rurală a UE.
În plenul Parlamentului European, europarlamentarul Daniel Buda a făcut apel la lansarea unor programe ample de investiții în zonele rurale și la reducerea birocrației în procesul de accesare a fondurilor europene!
"Cu toții suntem conștienți de importanța zonelor rurale, indiferent dacă vorbim de securitatea alimentară sau de combaterea schimbărilor climatice ori de turism! Cu toate acestea, politicile europene nu au reușit să dezvolte aceste zone, astfel încât astăzi doar 11% din exploatațiile agricole din UE sunt conduse de fermieri sub 40 de ani!
Investițiile în internetul cu bandă largă, în serviciile de alimentare cu apă, conectivitate rutieră, asistență medicală și educație sunt indispensabile. Trebuie să fim conștienți că doar în momentul în care decalajul dintre urban și rural va fi eliminat, vom putea vorbi cu adevărat despre inversarea tendințelor demografice. Sinergia fondurilor și consolidarea programului LEADER trebuie să fie dublate de reducerea birocrației în procesul de accesare a fondurilor europene. Războiul din Ucraina ne-a demonstrat încă o dată importanța păstrării capacităților zonelor rurale de a furniza alimente de calitate și la prețuri accesibile.Tocmai de aceea, vreau să subliniez necesitatea ca politicile Comisiei Europene să fie ancorate în noile realități."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved