Ajungem azi în Bucovina și ne oprim în comuna Moldovița, o vatră folclorică străveche din ținutul huțulilor.
Ajungem azi în Bucovina și ne oprim în comuna Moldovița, o vatră folclorică străveche din ținutul huțulilor. Aici, puteți intra într-un muzeu unicat în lume, al oului încondeiat, unde o veți întâlni pe Lucia Condrea. Povestea de viață a Luciei acumulează reușite pe plan internațional prin participări la peste 140 de expoziții cu ouă decorate, în 11 țări din vestul Europei, alături de cei mai valoroși artiști, încă din 1993. Totul s-a concretizat în realizarea unui muzeu care să minunatele obiecte de artizanat, dar și tehnicile de lucru, spune Lucia Condrea.
"Este singurul muzeu de autor din lume cu exponate originale. Până înainte de 1989, aceste ouă se fierbeau, se decorau de către huțuli, după care se ciocneau și se mâncau. Cele care au rezistat și se pot vedea într-una dintre secțiunile muzeului sunt tocmai ouăle vechi, adunate din generație în generație. Nimeni nu s-ar fi gândit că aceste ouă pot fi decorate cu tot meșteșugul românilor. Am reușit, iar din acest motiv am participat din 1993, la peste 140 de expoziții. Am dat viață oului, care a devenit un obiect de artă. Mulți nu s-ar fi putut gândi că ștergarul, covorul, broderiile pot fi așternute într-un mod deosebit pe firava coajă de ou. În decursul vieții am făcut peste 30.000 de lucrări, în aproape 40 de ani, iar jumătate din ele se află în muzeul nostru."
De când a fost inaugurat, Muzeului Ouălor "Lucia Condrea" de la Moldovița a atras un număr impresionant de turiști din țară și de pe toate meridianele globului, din aproximativ 80 de țări. Însă recunoașterea a venit nu numai din partea turiștilor.
Lucia Condrea: "Lucrările sunt unicat și numai așa am putut primi premii și trofee. De exemplu, la Paris. Acolo, concurența e foarte mare și trebuie să vii cu ceva original. Eu respect folclorul, de unde a pornit tehnica tradițională, dar, între timp, în decursul anilor, am creat 14 modalități de lucru, care sunt publicate la OSIM București, sub denumirea de "Arta Codrea". Acestea ar fi diversificarea cromatică, ceara în relief, dantelăriile, lucrările abstracte sau moderne, cusături huțule și românești, cubismul în 3D. Credința și perseverența cred că stau la baza reușitei mele în decorarea oului. Arta Condrea este o artă universală, e libertatea de exprimare, un concept nou, un sistem propriu de gândire, folosind tocmai simbolurile religioase, din vechime. Astfel, muzeul nostru a primit prima stea Michelin, de care suntem foarte onorați, întrucât doar 13 muzee din România au mai primit această recunoaștere."
Un spațiu de aproximativ 500 de mp și aproximativ 11.000 de exponate. Însă cum e structurat muzeul?
Lucia Condrea: "Muzeul are 106 vitrine. Sunt nouă saloane mari, impresionante. Fiecare vitrină are o descriere în română și engleză. Mai întâi, turiștii, timp de două minute, vizionează un clip, după care intră în galerii. Muzeul e structurat pe trei secțiuni. Sunt expuse lucrările mele, dar, pe lângă acestea, în două secțiuni se pot vedea lucrările internaționale. Au fost cândva 56 de țări, mai sunt 43 de țări în care se decorează oul. Avem două enciclopedii de care aparținem: Luxemburg și o enciclopedie coreeană. Acolo sunt menționate toate țările care decorează ouă."
Iată așadar o destinație pentru fiecare zi a anului. După o vizită la renumitele mănăstiri ale Bucovinei, Lucia Condrea vă așteaptă și în acest muzeu inedit, cu povești frumoase despre fiecare exponat din expoziția sa.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved