"Între revoluții"/ "Between Revolutions", al doilea lungmetraj documentar al cineastului Vlad Petri, a primit Premiul Federației Internaționale a Presei Cinematografice (FIPRESCI) din cadrul secțiunii Forum a Festivalului Internațional de Film de la Berli
"Între revoluții"/ "Between Revolutions", al doilea lungmetraj documentar al cineastului Vlad Petri, a primit Premiul Federației Internaționale a Presei Cinematografice (FIPRESCI) din cadrul secțiunii Forum a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. "Cel de-al doilea film de lungmetraj al lui Vlad Petri are forma unui documentar. Urmărind corespondența a două femei care au trăit sub regimuri diferite, în anii 1970 și 1980, filmul arată similaritățile și diferențele din Iran și România. Abordarea este una poetică, Între revoluții lăsând loc interpretării, iar combinat cu un material foarte bine montat își relevă întreaga forță", și-a motivat juriul Federației Internaționale a Criticilor de Filmalegerea. Forum, una dintre secțiunile competiționale din cadrul Berlinalei, include filme care propun o serie de reflecții asupra limbajului cinematografic, dar și asupra discursului socio-artistic, filme care au o estetică aparte. De altfel, Vlad Petri se și declară interesat de subiecte politice și sociale. Filmele sale, la granița dintre documentar și ficțiune, au fost prezentate în cadrul unor prestigioase festivaluri internaționale de film precum Berlin, Rotterdam, Sarajevo sau Jihlava.
"Între Revoluții" este un film construit exclusiv din arhive și pune în oglindă viețile și destinele a două femei, una din România, cealaltă din Iran, prietene și colege de facultate la Universitatea de Medicină din București în anii '70. În 1979, când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în țara ei, luând parte la revoluția de acolo, departe de prietena sa. Pentru următorii 10 ani, singurul lor mod de a comunica se realizează prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluții, cuvintele lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societăți trecând prin schimbări radicale și o prietenie care nu poate fi destrămată.
Vlad Petri despre cum s-a născut ideea filmului " Între revoluții". Am pornit la drum gândindu-mă la poveștile mamei mele și la anii ei de studenție și am fost foarte curios să observ cum se văd schimbările politice, revoluțiile, din perspectiva unei femei. Așa că voi aminti și contribuția excelentă în acest proiect a scriitoarei Lavinia Braniște, autoarea scrisorilor prezente în film. Asta m-a interesat cel mai mult, cum am putea revizita istoria din perspectiva unor femei care și-au trăit tinerețea în anii 80, ca mama mea. Și m-a interesat atât perspectiva femeilor care au trăit la acel moment în România, dar și a celor care trăiau experiențe asemănătoare în Iran.Am dorit să văd cum am putea recontextualiza aceste imagini povestite și filmate de bărbați în timpul unor regimuri paternaliste, Iranul condus de Ruhollah Khomeini și România condusă de Nicolae Ceaușescu. Cred că filmul este un mix de poezie și politic și chiar îmi place lucrul ăsta. Iar legat de poezia din film, pot să spun că de mulți ani sunt fascinat de cinema-ul Iranian, în special de filmele făcute de Abbas Kiarostami și Mohsen Makhmalbaf, filme traversate de poezie. De aceea am considerat că este important să ne amintim de Forugh Farrokhzad, poetă, cineastă și feministă. Ea a luptat foarte mult pentru drepturile femeilor din Iran, țară în care, din păcate, femeile nu au nici acum drepturi și încearcă să le obțină prin proteste. "
Vlad Petri este câștigătorul a trei premii GOPO - unul pentru Cel mai bun debut (2015) pentru documentarul "București, unde ești?" și două pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar (2021 - "Cerbul a trecut prin fața mea" și 2022 - "Același vis").
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved