Şeful diplomaţiei europene reafirmă necesitatea creării unei forţe militare a Uniunii Europene pentru a obţine ceea ce el a numit "o autonomie strategică" a blocului comunitar şi a înceta să mai acţioneze - cităm - ca "un subsidiar al americanilor".
"Tragedia" care se petrece în Afganistan trebuie să-i determine pe europeni să se doteze cu o capacitate militară de intervenţie pentru a face faţă viitoarelor crize care ameninţă să se declanşeze în Irak şi în Sahel - a avertizat dintru început Josep Borrell, într-un interviu acordat zilele trecute Agenţiei France Presse.
Căderea guvernului afgan şi cucerirea Kabului de către talibani înainte de retragerea ultimilor militari americani, finalizată cu greu la 31 august, a constrâns ţările occidentale să organizeze de urgenţă evacuarea propriilor cetăţeni şi a colaboratorilor lor afgani. În pofida unui uriaş pod aerian, armata americană a recunoscut că nu a reuşit să scoată din Afganistan câte persoane ar fi dorit - deopotrivă americani şi afgani -, iar celelalte ţări membre ale NATO şi ale Uniunii Europene, nici atât. Cea mai mare problemă a fost accesul la aeroport. Măsurile de control şi securitate ale americanilor erau drastice, iar Josep Borrell le-a cerut chiar atunci, cu insistenţă, să manifeste mai multă flexibilitate, avertizând că ţările Uniunii Europene nu vor reuşi să-i extragă din Afganistan pe toţi colaboratorii lor.
Din toate aceste considerente, şi nu numai, şeful diplomaţiei europene consideră că este necesară o aşa-numită "autonomie strategică" a blocului comunitar.
"Ne-am dori acum - sublinia în interviul acordat AFP - să avem capacitatea de a acţiona prin noi înşine, să avem o forţă militară capabilă să se mobilizeze aşa cum nord-americanii şi-o mobilizează pe a lor, adică, o «busolă strategică», un «pivot strategic», «o primă forţă de intrare», o forţă de a acţiona în regim de urgenţă. Nu numai în misiuni de antrenament, ci şi în situaţii mai complicate, ca în acest scenariu [din Afganistan]" - a explicat Josep Borrell.
În plus, şeful diplomaţiei europene a îndemnat ca mesajul transmis de administraţia americană să fie bine înţeles: "Ceea ce a spus (preşedintele Joe Biden) este că Statele Unite nu vor mai purta războiul altora, iar Uniunea Europeană a acţionat ca o putere «kantiană», utilizând instrumentele păcii, ale statului de drept şi ale comerţului".
În fine, "acest nou scenariu pune clar probleme de leadership la nivel mondial şi constituie o ocazie de a consolida conceptul şi politica activă de autonomie strategică europeană" - a încheiat înaltul oficial al Uniunii Europene.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved