Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a organizat, pentru al doilea an consecutiv, un concurs de eseuri la care au participat copiii, cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, incluşi în Programul de Tabere "ARC".
Aproximativ 35.000 de români s-au înscris online pe portalul www.votstrainatate.ro până luni, cu circa 6.000 mai mulţi decât vineri. Numărul celor care au optat pentru votul clasic, la urne, este de peste 17.300, în vreme ce al celor care au ales votul prin corespondenţă a depăşit 17.600. Autoritatea Electorală Permanentă îşi reiterează constant îndemnul adresat românilor din diaspora de a opta pentru votul prin corespondenţă, care presupune o procedură simplă şi sigură, ce permite evitarea aglomeraţiei de la secţiile de votare şi anularea costurilor deplasării la urne. Pentru a putea vota prin corespondenţă, românii cu drept de vot din străinătate trebuie să completeze online un formular pe portalul votstrainatate.ro căruia să-i ataşeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile statului gazdă. AEP atrage atenţia că înregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro se poate face doar în nume propriu şi că formularele rămân deschise până pe 11 septembrie, inclusiv. Cei care au întrebări şi sesizări legate de procedura de preînregistrare şi înscriere le pot adresa prin email la adresa contact@votstrainatate.ro.
Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, s-a aflat, săptămâna trecută, într-o vizită de lucru în Cipru ocazie cu care avut o întrevedere cu preşedintele statului Nikos Anastasiadis. Cei doi au discutat despre comunitatea românească, relaţia bilaterală şi proiectele derulate de ministerul de la Bucureşti. Intotero a vorbit despre programele derulate de Guvernul României pentru sprijinirea comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării în promovarea şi conservarea identităţii etnice, culturale şi lingvistice. Potrivit MRP, preşedintele Anastasiadis a felicitat autorităţile române pentru interesul acordat cetăţenilor de peste hotare şi pentru existenţa unui minister dedicat lor. Natalia Intotero a avut și o întâlnire cu reprezentanții Alianței Românilor din Cipru cu care a discutat despre modificarea codului electoral pentru votul din străinătate, precum și despre concluziile dialogului cu Comisarul Prezidențial cipriot pentru Diaspora și Afaceri Umanitare, Photis Photiou. Demnitarul român i-a încurajat pe românii din Cipru să participe la proiectele derulate de MRP şi la sesiunile de depunere de dosare pentru obţinerea de finanţări nerambursabile.
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a organizat, pentru al doilea an consecutiv, un concurs de eseuri la care au participat copiii, cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, incluşi în Programul de Tabere "ARC". Tema aleasă pentru această ediție a fost România Mea. În competiţie au fost înscrise 292 de lucrări ale căror autori reprezintă toate țările participante la programul de tabere. Dintre acestea, 102 lucrări au fost declarate câștigătoare. Laureaţii au primit diplome, albume despre România, cărţi despre istoria românilor şi, poate cel mai important, un loc în Taberele ARC de anul viitor. Cei mai mulţi câştigători, 63, au fost din Republica Moldova, urmaţi de cei din Ucraina, 22, şi din Italia şi Serbia, câte 5. Trei învingători au fost din Grecia, 2 din Ungaria şi câte unul din Bulgaria şi Spania. Obiectivele acestui proiect au fost încurajarea și promovarea scrisului în limba română, precum şi valorificarea talentului și a creativității copiilor. Peste 3.000 de tineri români de pretutindeni au participat la ediţia din acest an a Programului de tabere "ARC".
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved