Un serial incitant - "Români din exil în anii comunismului" - poate fi urmarit pe www.rador.ro.
Un serial incitant - "Români din exil în anii comunismului" - poate fi urmarit pe www.rador.ro. După ce au acaparat puterea în 1945, apoi şi-au consolidat-o în anii următori, comuniştii şi-au pus în aplicare planul agresiv de instaurare a "democraţiei populare". Cei mai mulţi dintre români au rămas striviţi sub această presă politică, economică şi culturală. Unii au reuşit totuşi să scape, trecând graniţele spre ţări din Occident. Românii din exil au înfiinţat asociaţii, reviste, grupuri de opinie, prin care atrăgeau atenţia lumii libere asupra a ceea ce se întâmpla în lagărul comunist. Adesea au încercat să salveze alţi fugari. Cei mai activi au fost în Franţa, SUA, Spania, Italia, Elveţia, Germania, America de Sud. Până la căderea comunismului au existat mai multe valuri succesive de emigraţie românească, unul dintre cele mai puternice fiind la sfârşitul anilor '70 şi în anii '80. Mulţi dintre românii din Occident au avut notabile creaţii ştiinţifice, artistice ori şi-au expus ideile prin reviste sau de la microfonul posturilor de radio care au emis în limba română. Arhiva de istorie orală prezintă, în această lună, câteva dintre mărturiile unor români din exil care au vorbit despre motivele plecării lor.
În oraşul american Las Vegas se deschide, astăzi, cel mai mare târg de produse electronice pentru marele public, Consumer Electronic Show. Printre protagoniştii celei de-a 50-a ediţii este şi compania românească Bitdefender care lansează un dispozitiv pentru protejarea caselor inteligente împotriva atacurilor cibernetice. Riscurile de securitate cresc odată cu înmulţirea aparatelor casnice conectate la internet. De altfel, sistemele casnice inteligente şi automobilele autonome se anunţă vedetele târgului de la Las Vegas din acest an.
Preţul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel naţional s-a majorat cu 10,7% pe parcursul ultimelor 12 luni, de la 951 de euro pe metru pătrat util la finalul anului 2015, până la 1.053 de euro pe metru pătrat în decembrie 2016, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. În Bucureşti, în luna decembrie, aşteptările vânzătorilor au ajuns la o medie de 1.138 de euro pe metru pătrat, cu 6,5% mai mult decât în urmă cu 12 luni. În perioada menţionată, cel mai mare salt, de 9,8%, a fost consemnat de locuinţele noi, care au ajuns la 1.175 de euro pe metru pătrat, faţă de 1.070 de euro pe metru pătrat la sfârşitul lui 2015. Apartamentele vechi, pe de altă parte, s-au apreciat cu 5,7%, de la 1.024 la 1.082 de euro pe metru pătrat.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a decis reducerea, de la 1 ianuarie, a tarifelor energiei reglementate pentru populaţie, care mai reprezintă în prezent 30% din totalul energiei consumate. Acest lucru înseamnă o scădere cu aproximativ 2% a facturii finale plătite de cetăţeni la energia electrică. Potrivit calendarului stabilit în 2012, piaţa de energie electrică va fi complet liberalizată de la 1 ianuarie 2018.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved