Starea de urgenţă în România nu va fi prelungită, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.
Starea de urgenţă în România nu va fi prelungită, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis. El a precizat că, începând din 15 mai, pentru a ţine epidemia de COVID-19 sub control se va trece la starea de alertă. Aceasta permite libera circulaţie în interiorul localităţilor fără declaraţie pe proprie răspundere, purtarea măştii de protecţie în mijloacele de transport public şi în spaţii publice închise, redeschiderea saloanelor de coafură, a cabinetelor stomatologice, a muzeelor şi a bazelor sportive pentru sportivii de performanţă în condiţii speciale de distanţare şi igienă. Klaus Iohannis a atras însă atenţia că situaţia epidemiologică din ţară nu s-a îmbunătăţit încă.
"Nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut şi suntem într-o normalitate. Din păcate, epidemia nu a trecut (...), însă la un moment dat trebuie să mergem mai departe şi acest mai departe se concretizează în forma de organizare trecând de la starea de urgenţă la cea de alertă", a afirmat preşedintele. Klaus Iohannis a făcut totodată un apel la responsabilitate şi le-a cerut oamenilor să respecte indicaţiile autorităţilor.
Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că 1.279.000 de cetăţeni români s-au întors în ţară începând din 23 februarie în contextul pandemiei de COVID-19. El a precizat că cei mai mulţi dintre aceştia au venit din ţări europene, precum Italia, Spania, Germania, Franţa şi Marea Britanie, unde s-a înregistrat cea mai mare răspândire a SARS-CoV2.
"România a fost expusă unui pericol major datorită numărului extrem de mare de români care au intrat în ţară. (...) Noi am carantinat şi am decis izolarea la domiciliu a sute de mii de români, iar aceste decizii au întârziat în primă fază şi, ulterior, au redus intrarea în faza de răspândire în comunitate. Foarte puţine ţări au avut curajul să facă aşa ceva", a afirmat Ludovic Orban.
Premierul a mai spus că, potrivit estimării Guvernului, numărul de persoane care vor fi în căutarea unui loc de muncă după relaxarea restricţiilor este de aproximativ 300 - 350.000 şi că Executivul Comunitar a prognozat o creştere până la 6% a şomajului în România. Ludovic Orban a menţionat că pentru cei care nu vor reuşi să se angajeze există Legea venitului minim garantat şi până îşi găsesc un loc de muncă pot să beneficieze de anumite forme de susţinere. "Sunt mulţi care s-au întors, în loc să se mai ducă să culeagă sparanghel, o să încercăm să dezvoltăm programe care să le permită să îşi deschidă o fermă în România", a mai spus Orban.
Ministerul Afacerilor Externe transmite că s-a autosesizat prin intermediul Ambasadei României la Haga după ce în presa olandeză au apărut informații referitoare la testarea pozitivă pentru infecția cu COVID-19 a 28 de cetățeni români, lucrători ai unei companii de prelucrare a cărnii din provincia olandeză Gelderland. MAE precizează că potrivit datelor preliminare obținute de la angajator, cei 28 de români au fost plasați în carantină, ei neprezentând simptome specifice bolii.
MAE anunţă că Serviciul de Sănătate Publică din Olanda monitorizează constant situația conaţionalilor, aceştia fiind vizitați zilnic de medici. De asemenea, reprezentanții angajatorului au menționat că românilor le sunt asigurate toate condițiile de cazare și masă, inclusiv plata concediului medical pe întreaga perioadă cât aceștia se vor afla în carantină.
Potrivit Ministerului de Externe Ambasada României la Haga nu a primit până în prezent solicitări de asistență consulară din partea românilor afectaţi sau din partea membrilor de familie ai acestora. Reprezentanţa diplomatică menține însă legătura atât cu autoritățile locale, cât și cu angajatorul cetățenilor români, şi este pregătită să acorde asistența consulară în limita competențelor legale și cu respectarea măsurilor adoptate de autorități în contextul pandemiei de COVID-19.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved