Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Elena Intotero, a participat la dezvelirea monumentului "Leul - simbolul orașului Ierusalim", în fostul cartier evreiesc din București.
Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Elena Intotero, a participat la dezvelirea monumentului "Leul - simbolul orașului Ierusalim", în fostul cartier evreiesc din București. Evenimentul s-a derulat sub egida Primăriei Municipiului București, cu sprijinul Ambasadei Israelului în România și a Complexului Educațional Laude - Reut. Lucrarea de patrimoniu a fost donată Primăriei Capitalei de Fundația Ronald S. Lauder. Leul reprezintă de mai bine de 3 000 de ani simbolul poporului evreu, iar statuia a fost realizată de tineri sculptori israelieni și îmbrăcată în bronz de artiști români. La dezvelirea statuii din Piața "Leul Ierusalimului", inaugurată în luna mai 2018, au participat şi Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, Ambasadorul Statului Israel în România, Tamar Samash, Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, Consulul Onorific al României în Israel, Herman Berkovits, oaspeți din Israel și Statele Unite ale Americii, membri ai mediului universitar și academic.
Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni a desfăşurat proiectul "Ziua Naţională a României sărbătorită pe Valea Timocului - Serbia". Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Asociaţiei pentru cultură a românilor din Serbia "Ariadnae Filum", Congresului Românilor din Serbia şi Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis din cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Manifestările au inclus o slujbă de Te Deum pentru pomenirea soldaţilor căzuţi în războaie, depuneri de coroane de flori la Monumetul Eroilor din centrul oraşului Bor şi la statuia lui Pătru Radovanovici, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai românilor din Bor, care a participat la ambele războaie balcanice şi la primul război mondial. Totodată a fost prezentat filmul documentar "Românii din Timoc la 100 de ani de la Marea Unire" realizat de Timoc Press şi finanţat de Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi". A fost pusă în discuţie situaţia actuală a comunităţii româneşti, în special problema folosirii limbii române. Manifestările din Valea Timocului au avut drept scop cultivarea sentimentului de apartenenţă la neamul românesc şi al simţului de unitate în rândul etnicilor români/vlahi prin organizarea unui eveniment concomitent cu românii din întreaga lume, care sărbătoresc Ziua Naţională a României şi Centenarul Marii Uniri.
Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni şi Consulatul General al României la Cahul au sprijinit organizarea sărbătorii Zilei Naționale a României în Republica Moldova la Grădinița-gimnaziu "Dimitrie Cantemir" din Aluatu, singura școală românească din raionul Taraclia. La eveniment au participat, printre alţii, Consulul General al României la Cahul, Anca Corfu, vicepreședintele raionului Taraclia, Pavel Tarlev, şi directorul Teatrului "Bogdan Petriceicu Hașdeu" din Cahul, Gheorghe Mândru. Actorii teatrului au prezentat piesa "Arvinte și Pepelea", iar copii au organizat un recital de poezie și un spectacol de cântec și dans românesc. Toți preșcolarii și școlarii au primit din partea reprezentanților Institutului "Eudoxiu Hurmuzachi" cartea de istorie "Marea Unire pentru cei mici", iar directorului grădiniței-gimnaziu Ana Donceva i-au fost oferite o serie de lucrări despre români de pretutindeni valoroși și Marea Unire de la 1918.
Aproape 73% dintre cetățenii Republicii Moldova cred că lucrurile merg într-o direcție greșită, potrivit datelor Barometrului Opiniei Publice, realizat la comanda Institutului de Politici Publice de la Chişinău. 52% s-au declarat îngrijorați de prețuri şi viitorul copiilor, iar 40% de sărăcie. Circa 34 la sută dintre cetățeni sunt deranjați de șomaj, iar alți 31% de corupție. Sondajul arată că 61% dintre respondenți nu sunt mulțumiți de situația economică a Republicii şi cred că pentru a o îmbunătăți e nevoie de schimbarea conducerii țării și de combaterea corupției. Populația are cea mai mare încredere în biserică, primării şi mass-media. Studiul a fost realizat la nivel național pe un eșantion de 1.115 persoane şi are o marjă de eroare de 3 procente.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved