Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a deschis o nouă sesiune de primire a proiectelor dedicată tinerilor fermieri din diaspora.
Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 decembrie 2020 a fost de 18.949.357, cu 21.292 mai mic decât la 2 decembrie, transmite Autoritatea Electorală Permanentă. Diferenţele apar, în principal, datorită radierilor efectuate de primării ca urmare a deceselor. Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.191.396 aveau domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 740.367, în străinătate. Aceştia din urmă sunt şi posesori de paşaport electronic. Cei mai mulţi cetăţeni români cu drept de vot din afara graniţelor ţării, înscrişi în Registrul electoral, se află în Republica Moldova - 234.577, Germania - 105.497, Italia - 68.253, Statele Unite ale Americii - 60.921, Canada - 44.101, Spania - 45.348, Israel - 40.769 şi Ungaria - 27.122.
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a deschis o nouă sesiune de primire a proiectelor dedicată tinerilor fermieri din diaspora. Bugetul alocat este de 20 de milioane de euro. Pot solicita finanţare europeană tinerii fermieri din diaspora care au absolvit în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanţare, un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară în ţări membre ale Uniunii Europene sau în state terţe UE. O altă condiţie este ca în ultimii 2 ani aceştia să fi avut un loc de muncă în ţările UE sau în cele terţe, în domeniile menţionate, pentru o perioadă de cel puţin 3 luni neîntrerupte. Dovada locului de muncă se va face printr-un document oficial a cărui origine va fi autentificată prin apostilă emisă conform Convenţiei de la Haga. Sprijinul financiar pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 sau de 50.000 de euro, în funcţie de dimensiunea exploataţiei agricole, şi se acordă forfetar în două tranşe: 75% la semnarea Contractului de finanţare şi 25% în funcţie de implementarea corectă a Planului de Afaceri. Depunerea cererilor de finanţare se face până la data de 4 mai, ora 16.00, doar on-line pe site-ul afir.info.
Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, a salutat decizia preşedintelui francez Emmanuel Macron de a le conferi medicului Radu Octavian Lupescu şi scriitorului Matei Vişniec Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler. "Recunoștința statului francez pentru doi români", a scris ambasadorul pe Facebook. "Printr-un decret semnat de președintele Emmanuel Macron, doi compatrioți devin Cavaleri ai Ordinului Național al Meritului. Radu Lupescu, medic anestezist - reanimator din Strasbourg, primește aceasta importantă distincție pentru eforturile sale în lupta împotriva coronavirusului. (...) Cel de-al doilea decorat este scriitorul Matei Vişniec care, dincolo de faptul că e un mare dramaturg ale cărui piese sunt jucate în zeci de țări, lucrează de peste trei decenii la întărirea relației dintre România și Franța", a mai arătat Luca Niculescu. Diplomatul a amintit de faptul că, în primăvara anului trecut, Matei Vişniec a participat la proiectul inedit "consultații poetice", organizat de Theatre de la Ville și sw Insula 42 în plin lockdown cauzat de pandemia de COVID-19. Alături de alţi artişti precum Nicoleta Lefter sau Radu Vancu a sunat oameni cu care a discutat aproximativ un sfert de oră şi cărora le-a recitat un poem oferindu-le, potrivit ambasadorului, "o veritabilă terapie prin poezie". Prin decretul din 31 decembrie 2020, preşedintele Franţei a decorat şi numeroşi angajaţi atât din sistemul sanitar cât şi din alte instituţii şi ministere franceze.
Expoziția postumă de pictură a artistului George Freiberg este găzduită de ICR Tel Aviv până pe 18 ianuarie. Manifestarea conține 23 de tablouri de diferite dimensiuni, în ulei și acrilic pe pânză, precum și schițe. George Freiberg, născut în 1928 în România și decedat la Tel Aviv în 2017, a fost discipolul eminentului pictor și muralist Ştefan Szőnyi, care, în 1950, a înființat secția de pictură monumentală în cadrul Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", actuala Universitate Națională de Arte București. ICR Tel Aviv transmite că opera lui Freiberg cuprinde de la personaje monolit, inspirate parcă din sculpura africană, până la naturi statice care fac trimiteri la celebrul pictor francez Georges Braque și perioada cubistă. Expoziția poate fi vizitată doar cu programare telefonică prealabilă.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved