Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a salutat alegerea României în Comisia pentru Statutul Femeii din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru un mandat de membru în perioada 2024-2028.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a salutat alegerea României în Comisia pentru Statutul Femeii din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru un mandat de membru în perioada 2024-2028. Comisia, stabilită la 21 iunie 1946, funcţionează în cadrul Consiliului Economic şi Social şi deţine un rol esenţial în promovarea drepturilor femeilor, documentarea realităţii vieţii femeilor în întreaga lume şi modelarea standardelor globale privind egalitatea de gen şi emanciparea femeilor. MAE arată că, România a fost de-a lungul timpului deosebit de activă la lucrările sesiunii Comisiei pentru Statutul Femeii şi a participat atât la nivel de ministru de linie şi la nivel de secretar de stat al agenţiei coordonatoare, cât şi la nivel de experţi. "Promovarea drepturilor femeilor, egalitatea de gen şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice constituie una dintre priorităţile asumate de România în cadrul mandatului său de membru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului", a subliniat şeful diplomaţiei române.
Circulaţia prin punctele de trecere a frontierei dintre România şi Republica Moldova de la Costeşti-Stânca, Lipcani-Rădăuţi Prut şi Sculeni-Sculeni este restricţionată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, a anunţat Ministerul român de Externe. MAE recomandă consultarea site-ului politiadefrontiera.ro, unde se pot verifica, în timp real, timpii de aşteptare în punctele de la graniţă menţionate, iar şoferilor să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Chişinău +37 322 26 07 37 şi +37 322 26 07 47, ale Consulatului General al României la Bălţi +37 323 18 00 01 şi +37 323 18 00 05 şi ale Consulatului General al României la Cahul +37 329 98 00 01 şi +37 329 98 00 02. Pentru situaţii de urgenţă există liniiile telefonice speciale ale Consulatelor Generale de la Chişinău +37 368 33 63 63, de la Bălţi +37 368 19 50 06 şi de la Cahul +37 360 20 09 25.
Conferinţa "Smart Diaspora 2023 - diaspora în învăţământ superior, ştiinţă, inovare şi antreprenoriat", urmează să se desfăşoare în perioada 10-13 aprilie, la Timişoara. Manifestarea este organizată de Alianţa Timişoara Universitară din care fac parte Universitatea de Vest Timişoara, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş", Universitatea Politehnica şi Universitatea de Ştiinţe ale Vieţii. Evenimentul este organizat în 38 de Workshop-uri. Sunt anunţaţi aproximativ 400 participanţi din diaspora, 550 din ţară şi 300 din cadrul universităţilor membre ale Alianţei. Invitaţii din diaspora provin din peste 30 de ţări, majoritatea din Uniunea Europeană, dar cuprind şi un contingent semnificativ din SUA, Marea Britanie şi Republica Moldova. O altă zonă specială de provenienţă este reprezentată de participanţi din ţări îndepărtate, precum Japonia, Singapore sau Australia. "Ne propunem să facilităm legătura cu Smart - Diaspora, cel puţin prin două componente: crearea de cadre pentru colaborarea cu comunităţile academice, ştiinţifice şi de cercetare din România, dar şi crearea de mecanisme şi de cadre pentru întoarcerea acasă a unui număr important de reprezentanţi ai acestei comunităţi", a spus rectorul Universităţii de Vest Timişoara, Marilen Pirtea.
Expoziția de fotografie "Alternative Selves", a artistei Felicia Simion, va fi deschisă la 8 aprilie la hotelul Radisson Collection din Belgrad, în Serbia. Manifestarea este prezentată ca parte a Bienalei de Fotografie "Belgrade Photo Month", ajunsă la a cea de-a 6-a ediție. Felicia Simion s-a născut în 1994, la București. În 2016 a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, iar în 2018 a obținut un Master în etnologie. Operele sale fac parte din numeroase expoziții colective și individuale și au fost deja publicate în Europa și în Statele Unite ale Americii. În ultimii doi ani, s-a inspirat din antropologia culturală şi a explorat teme precum familia, identitatea, dinamica tradiției şi corpul. Expoziţia de la Belgrad va putea fi vizitată până la 22 aprilie.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved