Reprezentanţa la Londra a Institutului Cultural Român a lansat pe pagina sa de Facebook o serie de evenimente dedicate scriitorului Liviu Rebreanu.
Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, aflat în vizită oficială în Italia, a participat la o videoconferinţă cu şefii oficiilor consulare ale României de la Bari, Trieste, Bologna, Torino, Catania, Milano şi secţia consulară a Ambasadei la Roma. Discuţiile au vizat activitatea consulară din Italia şi s-au concentrat pe identificarea de soluţii în sprijinul celei mai numeroase comunităţi româneşti din străinătate. Bogdan Aurescu a declarat că reforma serviciilor consulare constituie o prioritate "zero" a conducerii ministerului, în vederea înlesnirii accesului românilor la servicii şi îmbunătăţirii calităţii şi condiţiilor de procesare a acestora. Şeful diplomaţiei române a vorbit şi despre adoptarea şi implementarea noii proceduri privind organizarea consulatelor itinerante. El a amintit că, la 1 aprilie, a fost lansată în consultare publică prima formă a Planului privind organizarea a 63 de consulate mobile în acest an. Aurescu a vorbit şi despre digitalizarea şi debirocratizarea procesului de furnizare a serviciilor consulare prin care se urmăreşte reducerea semnificativă a prezenţei fizice în sediile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare. La rândul lor, şefii oficiilor consulare au prezentat problemele cu care se confruntă cetăţenii români din Italia în context pandemic şi au făcut propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii, precum amenajarea sau relocarea sediilor oficiilor consulare acolo unde este cazul. Peste 1,2 milioane de români se estima că trăiau în Italia înainte de începutul pandemiei de COVID-19.
Şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de ambasadori ai României în străinătate au primit avize favorabile din partea comisiilor parlamentare reunite de politică externă şi pentru comunităţile de români din afara ţării. Între aceştia s-au aflat Emil Hurezeanu, propus ambasador în Austria, şi Adriana-Loreta Stănescu, care îl va înlocui pe acesta la Berlin. Emil Hurezeanu a condus reprezentanţa diplomatică a României în Germania din 2015, iar Adriana-Loreta Stănescu a ocupat din 2017 până prezent funcţia de director general al Departamentului pentru Relaţii cu Vecinătatea Estică din Centrala Ministerului Afacerilor Externe. Ceilalţi patru candidaţi avizaţi pozitiv au fost Ovidiu Dranga, propus ambasador în Japonia, Floricel-Paul Mocanu în Chile, Laurenţiu Mihai-Ştefan în Irlanda şi Mugurel-Ioan Stănescu în Kuwait. Ovidiu Dranga a fost din 2013 până anul acesta ambasador al României în Polonia, Floricel-Paul Mocanu a activat în Centrala MAE de la Bucureşti, Laurenţiu-Mihai Ştefan este din 2015 consilier prezidenţial pentru politică internă, iar Mugurel-Ioan Stănescu activează în cadrul Ambasadei României la Tokyo. În ultima perioadă, membrii celor comisiilor de resort din Senat şi Camera Deputaţilor au audiat şi au acordat avize favorabile altor 13 candidaţi propuşi pentru fotoliile de ambasadori ai României în străinătate.
Secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Oana Ursache, a avut o întrevedere online cu membri ai mediului asociativ din Austria, la care au participat şi ambasadorul României la Viena, Bogdan Mazuru, și consilierul de stat al Departamentului pentru Relația cu Românii din afara Granițelor, Sandra Pralong. Ambasadorul român a prezentat specificul comunității românești din zonă, despre care a spus că este mobilă, în creștere şi cu legături strânse cu România. Şefa DRP a vorbit despre proiectele pe care instituţia le lansează în acest an precum și despre posibilitatea organizării unor evenimente viitoare destinate românilor din afara granițelor, între care "Ziua porților deschise" pentru diaspora. Potrivit Departamentului, în cadrul întâlnirii s-a vorbit şi despre nevoia înființării de noi centre comunitare itinerante și a unei platforme online pentru comunitățile de români din străinătate. De la preluarea mandatului, Oana Ursache a mai avut consultări şi cu reprezentanţi ai diasporei româneşti din Germania, Spania, Franţa şi Portugalia, precum şi cu cei ai comunităţilor istorice din jurul României.
Reprezentanţa la Londra a Institutului Cultural Român a lansat pe pagina sa de Facebook o serie de evenimente dedicate scriitorului Liviu Rebreanu. Programul manifestării se întinde pe zece zile și este prilejuit de lansarea, la 8 aprilie, a traducerii în limba engleză a romanului "Ciuleandra". Pe 11 aprilie este programată proiecția filmului "Ciuleandra", în regia lui Sergiu Nicolaescu, propunerea României la premiile Oscar din 1985. Pe 13 aprilie va avea loc o prelegere susținută de etnocoreologul Cristian Mușa de la Institutul de Etnografie și Folclor "Constantin Brăiloiu", care va vorbi despre simbolismul dansului Ciuleandra. Pe 14 aprilie, va fi prezentată Casa memorială "Liviu și Fanny Rebreanu" din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române, iar pe 16 aprilie, va fi difuzat spectacolul "Pădurea spânzuraților" produs de Teatrul Național București, în regia lui Radu Afrim. Piesa va avea subtitrare în limba engleză şi va putea fi vizionată timp de 48 ore exclusiv în Marea Britanie.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved