Cercetarea, inovarea şi digitalizarea sunt principalele instrumente ale modelului de creştere economică a României asumat de Guvern, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă la evenimentul de lansare a Conferinţei "Smart diaspora - în învăţământ ...
Cercetarea, inovarea şi digitalizarea sunt principalele instrumente ale modelului de creştere economică a României asumat de Guvern, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă la evenimentul de lansare a Conferinţei "Smart diaspora - în învăţământ superior, ştiinţă, inovare şi antreprenoriat". Premierul a subliniat că Executivul şi-a asumat reforme şi investiţii care vor transforma România în locul unde să îşi dorească să se întoarcă românii care studiază sau muncesc în străinătate. El a precizat că în diaspora sunt peste 4 milioane de români, buni profesionişti în domeniile în care îşi desfăşoară activitatea, care susţin economii importante ale ţărilor europene, fie angajaţi, fie derulând propriile afaceri.
"Ei sunt parte a naţiunii române şi îi aşteptăm să se întoarcă acasă atunci când vor considera de cuviinţă", a spus Ciucă. Premierul a amintit şi de noua strategie pentru românii din diaspora, document aflat în lucru la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
"Voi solicita ca în acest document să fie inclus ca punct distinct un mecanism de creare a unor punţi de comunicare permanentă cu comunităţile de români din afara graniţelor. (...) Românii, indiferent de unde au ales să trăiască şi să muncească, trebuie ajutaţi să cunoască evoluţia socială şi economică a ţării, iar implicarea lor în colaborarea cu comunităţile academice ştiinţifice şi din orice alt sector din România, în dezbaterile pe marile teme sociale, va aduce plus valoare proiectelor noastre şi un binevenit transfer de încredere", a apreciat acesta.
A 5-a ediţie a Conferinţei "Smart diaspora - în învăţământ superior, ştiinţă, inovare şi antreprenoriat" va avea loc la Timişoara, între 11 şi 13 aprilie 2023 şi are drept scop promovarea valorilor româneşti în lume şi cristalizarea unor relaţii strânse cu comunităţile de români din afara graniţelor.
Festivalul de FIlm Astra, cel mai important festival de film documentar din România, va avea loc în Republica Moldova. Cu titlul Astra Film Chișinău, manifestarea se va desfăşura în perioada 11-13 noiembrie, la Muzeul Național de Artă al Moldovei și la Biblioteca Municipală Bogdan Petriceicu Hașdeu. Programul Astra Film Chișinău include o selecție a celor mai apreciate filme de la ediția din acest an, proiecția filmului-eveniment "Transalpina - Drumul regilor", de Dumitru Budrala, precum și concertul "Floare de Maidan", al Diviziei de tineret a Centrului Cultural Subcarpați. Evenimentul va avea și o componentă educațională: adolescenții vor avea ocazia să vadă filme venite direct din selecția Astra Film Junior și vor putea participa la ateliere de film. Astra Film Chișinău este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, şi de Institutul Cultural Român.
Expoziția "Kantaje. De "la langue" aux oreillesˮ a artistei Ștefania Becheanu este deschisă la galeria Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția. Sunt expuse șase compoziții vizuale în limba franceză şi o instalaţie realizată în colaborare cu profesorul Giuseppe Sofo, cercetător de Limbi și traduceri franceze la Universitatea Ca' Foscari din Venezia. Lucrarea este o cercetare-creație ale cărei etape succesive se desfășoară pe măsură ce proiectul avansează. Literele se deplasează din spațiul paginii către simeze, unde formează tablouri-peisaje. Ștefania Becheanu a absolvit Facultatea de Artă a Universității de Vest din Timișoara şi are un master la Şcoala Superioară de Artă Lorraine din Metz. A participat la expoziții colective și rezidențe de creație sonoră, dar și indisciplinare unde a combinat creația vizuală cu literatura, muzica și dansul. În prezent, trăiește și lucrează la Paris. Expoziția "Kantaje" poate fi vizitată până pe 18 noiembrie.
Galleriile Anca Poteraşu din Bucureşti și Jecza din Timişoara şi fotograful Patricia Moroșanu reprezintă România la a 25-a ediție a Târgului de fotografie Paris Photo, care are loc între 10 şi 13 noiembrie în capitala franceză. Galeria Anca Poteraşu, prezentă pentru a treia oară la acest eveniment, participă cu o expoziţie de grup realizată de artiştii Aurora Kiraly și Iosif Kiraly, iar Galeria Jecza participă cu lucrări ale artistului franco-român Mircea Cantor si ale grupului Sigma, curatoriate de Ami Barak. Artistul fotograf Patricia Moroșan este prezentă în secțiunea Polycopies a salonului cu ultimul său album, intitulat "(I)Remember Europe". Proiectul conține imagini din Germania, Lituania, Polonia, Ucraina şi Slovacia. Paris Photo este unul dintre cele mai importante târguri de fotografie contemporană din lume şi atrage anual curatori, directori de muzee și instituții culturale din peste 20 de țări.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved