Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă, a condamnat vandalizarea Cimitirului eroilor români căzuţi în Al Doilea Război Mondial din localitatea Făleşti, aflată în stânga Prutului, în apropiere de graniţa dintre cele două state.
Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă, a condamnat vandalizarea Cimitirului eroilor români căzuţi în Al Doilea Război Mondial din localitatea Făleşti, aflată în stânga Prutului, în apropiere de graniţa dintre cele două state. "Vandalizarea Cimitirului eroilor români căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial (...) este un act iresponsabil, barbar şi criminal. Cei care au gândit şi executat această profanare pun în pericol pacea, armonia şi stabilitatea internă a Republicii Moldova, într-un moment regional destul de periculos pentru securitatea sa", a spus acesta. Diplomatul a apreciat că autorii sunt "promotori ai urii, fricii şi lipsei de respect faţă de normele de bază ale unei societăţi civilizate" şi că aceştia trebuie identificaţi, anchetaţi şi penalizaţi fără întârziere. Cimitirului eroilor români căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial de la Făleşti a fost vandalizat recent cu însemne pro-ruse şi naziste, iar pe cruci şi pe troiţă au fost desenate svastica şi literele Z şi V, simbolurile agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. Inaugurat în septembrie 2021, cimitirul de la Făleşti este situat pe teritoriul Republicii Moldova, la 127 de kilometri de Chişinău şi 58 de kilometri de Iaşi. Aici sunt înmormântaţi 299 de ostaşi români căzuţi în a doua conflagraţie mondială.
Actrița germană de origine română Alexandra Maria Lara va conduce Academia Germană de Film împreună cu regizorul, scenaristul și producătorul german Florian Gallenberger. Academia are în jur de 2200 de membri din diferite domenii ale cinematografiei. Membrii acesteia decid câștigătorul Premiul Filmului German, care, anul acesta, va fi acordat la 24 iunie. Alexandra Maria Lara s-a născut la Bucureşti, în urmă cu 43 de ani. A avut parte de o largă apreciere internațională în 2004, după ce a interpretat rolul secretarei lui Hitler, Traudl Junge, în producţia "Căderea". Presa germană scrie că, în prezent, Maria Lara este "una dintre cele mai populare actrițe din Germania". Printre cele mai de succes filme ale ei se numără "Pescarul și soția lui", "Unde este Fred?", "Control", "Complexul Baader Meinhof", "Cazul Collini" și "Omul Regelui: Începutul". De asemenea, actrița a fost apreciată de fani în miniseria "8 Martori" și în filmul pentru copii "Alfons Zitterbacke - Haosul s-a întors!".
Filmele "Întregalde" de Radu Muntean, "Plastic Semiotic" de Radu Jude şi "Crai Nou" de Alina Grigore reprezintă România la a 41-a ediție a Festivalului Internațional de Film IKSV Istanbul, ce se desfăşoară până pe 19 aprilie. De asemenea, regizorul, scenaristul și producătorul român Radu Muntean va fi prezent, în perioada 13 - 20 aprilie, la proiecția filmulul său și va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri, cu sprijinul reprezentanței Institutului Cultural Român în metropola turcă. Muntean s-a născut la 8 iunie 1971, la București. În 1994, a absolvit Academia de Teatru și Film. Producţiile sale, "Furia", "Hârtia va fi albastră", "Boogie", "Marți, după Crăciun", "Vorbitor", "Un etaj mai jos", şi "Alice. T" au fost apreciate şi selecționate la o serie de manifestări de gen. Festivalul Internațional de Film IKSV de la Istanbul reuneşte aproximativ 130 de lungmetraje din zeci de ţări, între care România, Statele Unite, Germania, Franța, Norvegia, Canada, Finlanda, Etiopia, Brazilia, Belgia sau Mexic.
Cvartetul Arcadia va susţine un concert, pe 12 aprilie, în cadrul Festivalului Internațional de Muzică Euro Art Praga, ce are loc în Cehia. Ansamblul, compus din violoniştii Ana Török şi Răsvan Dumitru, Traian Boală la violă și Zsolt Török la violoncel, vor urca pe scena sălii Bohuslav Martinů a Palatului Liechtenstein din Praga şi vor interpreta piese de Ludwig van Beethoven şi Mieczysław Weinberg. Format în 2006, pe când componenţii erau studenţi ai Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", cvartetul a avut reprezentații în lumea întreagă. Discul de debut, lansat în 2009, a atras atenția criticilor muzicali de pretutindeni, iar înregistrările şi apariţiile ulterioare au adus laude din partea presei de specialitate din Europa şi de peste ocean. De-a lungul timpului, Arcadia a câştigat competiţia internaţională de muzică de cameră de la Hamburg, în 2009, concursul internaţional de muzică de cameră de la Almere, în 2011, competiţia cvartetelor de coarde de la Wigmore Hall din Londra, în 2012, şi a 8-a ediţie a concursului internaţional de muzică de cameră de la Osaka, în 2014.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved