L. Deca: Două dintre ideile diasporei româneşti din domeniul Cercetării - internaţionalizarea din învăţământul superior şi lansarea unui program naţional de sprijinire a ştiinţelor exacte, au devenit realitate în noul pachet legislativ de la Bucureşti.
Două dintre ideile diasporei româneşti din domeniul Cercetării - internaţionalizarea din învăţământul superior şi lansarea unui program naţional de sprijinire a ştiinţelor exacte, au devenit realitate în noul pachet legislativ de la Bucureşti, a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, în deschiderea Conferinţei "Smart Diaspora 2023". "Se înfiinţează Programul naţional pentru internaţionalizarea universitară, în cadrul căruia vorbim despre facilităţi pentru cercetători şi profesori din diaspora, despre împuternicirea universităţilor de a-şi putea atinge misiunea nobilă, despre stimularea şi atragerea creierelor importante din întreaga lume pentru a veni şi a vedea valoarea universităţilor româneşti", a spus ministrul. Aceasta a subliniat că în cadrul aceluiaşi program sunt sprijinite universităţile româneşti în demersul lor de a face parte din reţele de universităţi europene, instrument care are şi o misiune identitară, de a construi cetăţenia europeană. La rândul său, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a subliniat că pentru România viitorului sunt necesare trei componente: angajamentul la cel mai înalt nivel al statului pentru cercetare-inovare românească, valoarea minţilor româneşti şi unitatea. "Cred că ţara noastră are cea mai importantă materie pe care o doreşte orice ţară, materia cenuşie. Românii din diaspora înseamnă şi conectarea României la piaţa globală a ideilor", a afirmat Burduja. El a precizat că bugetul cercetării a fost majorat în acest an cu 70%. Conferinţa "Smart Diaspora 2023" se desfăşoară în perioada 10-13 aprilie, la Timişoara.
Galeria Națională de Artă Zachęta din Varșovia găzduiește un amplu proiect expozițional internațional, intitulat "Nu va mai fi o altă primăvară... Copiii și arta în secolele 20 și 21". România este reprezentată de Grupul Sigma din Timișoara și celebrul Experiment Zaica - exerciții de stimulare a creativității copiilor, elaborate de profesorul de pictură Dorel Zaica. În programul românesc sunt incluse ateliere pentru copii și adolescenți și o prezentare a conceptelor de educație și educație artistică, dedicată specialiștilor în domeniu, susținute de grupul Minitremu de la Timișoara, alcătuit din Laura Borotea şi Gabriel Boldiș. În cadrul proiectului varșovian, Laura Borotea și Gabriel Boldiș vor susține, la15 iunie, un atelier pentru liceeni, iar la 17 iunie, un atelier pentru copii școlari și o prezentare a practicilor Minitremu, dedicată educatorilor, mediatorilor culturali, cercetătorilor şi experților. Evenimentul are loc sub patronajul EUNIC Varșovia, cu participarea Institutului Cultural Român, Forumului Cultural Austriac și Ambasadei Austriei, British Council, Institutului Francez, Institutului Goethe şi Institutului Cultural Maghiar şi se desfășoară până la 18 iunie.
Producțiile cinematografice "Om-Câine" în regia lui Ștefan Constantinescu și "Oameni de treabă" de Paul Negoescu reprezintă România la a 42-a ediție a Festivalului Internațional de Film IKSV Istanbul, ce are loc între 11 şi 14 aprilie. Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" din Istanbul sprijină participarea la proiecţii a celor doi regizori români, a directorului de imagine Ana Drăghici și a producătorului Dumitrana Lupu, precum și la sesiunile de întrebări şi răspunsuri organizate în cadrul festivalului. Pelicula "Om-Câine" este proiectată pe 11, 12 şi 13 aprilie, iar "Oameni de treabă", pe 12, 13 şi 14 aprilie. Festivalul Internațional de Film IKSV de la Istanbul este un eveniment cinematografic anual, cu o audiență mare în rândul publicului, filmele selectate rulând în cele mai cunoscute săli de cinema din metropola turcă.
Galeria Catinca Tăbăcaru din București va participa la Expo Chicago 2023, care va avea loc între 14 și 16 aprilie. Galeria bucureșteană va expune în secțiunea Exposure, dedicată expozițiilor solo și de doi artiști ai unor galerii cu o vechime de cel mult 10 ani. Pe lângă galeriile principale, târgul va include și secțiuni tematice, inclusiv secțiuni pentru cărți și pentru expoziții speciale ale organizațiilor non-profit. Galeria Catinca Tăbăcaru a mai expus anul acesta, între 23 şi 25 martie, la târgul Art Basel Hong Kong în secțiunea "Discoveries", alături de entități din Shanghai, Paris, Napoli, Los Angeles și Cape Town. A 10-a ediţie a Expo Chicago va reuni aproximativ 170 de expozanți din 36 de țări.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved