Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite alegătorilor cu domiciliul în străinătate să transmită cererile şi copiile după documentele necesare înscrierii în Registrul electoral şi prin e-mail.
Peste 100 de aleşi locali din Republica Moldova, care au semnat o declaraţie de unire cu România, s-au întâlnit, în acest weekend, la Iaşi, unde au fost primiţi de primarul oraşului, Mihai Chirica. Cu această ocazie a fost constituită Liga Aleşilor Locali Unionişti. "După 27 de ani de independenţă în Republica Moldova, democraţia e la limită, sărăcia e sub nivelul mediu de viaţă, respectiv doar unirea cu ţara va impulsiona şi va oferi o perspectivă clară de dezvoltare a Republicii Moldova împreună cu România" - a declarat Ilie Leahu, viceprimarul comunei Băcioi, din apropierea Chişinăului. La rândul său, preşedintele Acţiunii 2012, George Simion, spune că actuala generaţie are datoria să întreprindă toate demersurile pentru unire.
Reprezentanţi ai Ministerului de Externe s-au întâlnit, la Bonn, cu membri ai comunităţii româneşti din Germaniei, prilej cu care au fost prezentate demersurile de modernizare şi informatizare a reţelei consulare române. Secretarul general al MAE, Cosmin Dinescu, a accentuat importanţa informării corecte şi în timp real a cetăţenilor români care beneficiază de noile platforme pentru servicii consulare. El i-a încurajat, totodată, pe reprezentanţii mediului asociativ românesc să valorifice avantajele acestor sisteme şi să disemineze informaţiile primite în rândul comunităţilor româneşti locale. De asemenea, directorul general al Departamentului Consular, Bogdan Stănescu, a evidenţiat utilitatea serviciului de atenţionare prin mesaje tip SMS, a aplicaţiei pentru telefoane inteligente "Călătoreşte în siguranţă", a sistemului de atenţionare prin SMS a cetăţenilor români cărora le expiră paşapoartele, precum şi a informaţiilor cu privire la situaţiile de risc la care pot fi expuşi cetăţenii români în străinătate.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite alegătorilor cu domiciliul în străinătate să transmită cererile şi copiile după documentele necesare înscrierii în Registrul electoral şi prin e-mail. Înscrierea se face în baza unei cereri scrise, datate şi semnate, depuse personal sau transmise prin poştă ori e-mail către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă. La cerere se va anexa o copie a paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu, în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate şi o copie a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine, în cazul cetăţenilor români cu reşedinţa în străinătate. Votul prin corespondenţă pentru românii din diaspora este valabil doar la alegerile parlamentare, nu şi la cele prezidenţiale şi cele europarlamentare.
Marea Britanie este prima destinație în preferințele românilor care pleacă din țară - arată datele Institutului Naţional de Statistică. Aproximativ 63.000 de români, adică 30% din totalul celor care au plecat din țară în 2016, au ales ca destinaţie Marea Britanie. Aceasta rămâne, astfel, pentru al doilea an consecutiv, destinaţia preferată a românilor care pleacă în străinătate, scrie şi Ziarul Financiar. În 2015, aproximativ 55.000 de emigranţi români (adică 28% din totalul celor care au plecat) au ales Marea Britanie.
Preşedinta Organizației de Femei PSD Diaspora, orădeanca Lilla Debelka, fost consilier local al municipiului Oradea, a fost numită secretar de stat în Ministerul Românilor de Pretutindeni. Ea îi ia locul lui Ovidiu Cristian Iane, eliberat din funcție. Numirea a fost semnată de premierul Viorica Dăncilă.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved