Ministerul Afacerilor Externe a lansat o serie de recomandări pentru cetăţenii români care călătoresc cu ocazia sărbătorilor pascale şi a minivacanţei de 1 Mai.
Ministerul Afacerilor Externe a lansat o serie de recomandări pentru cetăţenii români care călătoresc cu ocazia sărbătorilor pascale şi a minivacanţei de 1 Mai. Românii sunt îndemnaţi să consulte, anterior deplasării, rubrica "Sfaturi de călătorie" de pe pagina de internet mae.ro unde sunt puse la dispoziţie recomandări generale de călătorie, precum şi informaţii actualizate pentru fiecare stat în parte, să se asigure că documentul de călătorie este valabil, să încheie o asigurare de călătorie şi să îşi înregistreze prezenţa pe teritoriul statului de destinaţie, la cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular. În cazul pierderii documentelor de călătorie, cetăţenii români trebuie să contacteze cea mai apropiată reprezentanţă diplomatică a României în străinătate. În situaţia furtului documentelor de călătorie româneşti, trebuie să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie pentru declararea furtului şi solicitarea eliberării unei adeverinţe în acest sens. Doar în baza declaraţiei de la poliţia locală, reprezentanţa diplomatică a României poate elibera documente temporare de călătorie. Cei care se deplasează cu autovehiculul este obligatoriu să deţină o asigurare internaţională pentru accidente. MAE atrage atenţia că cetăţenii români ar trebui să evite implicarea în demonstraţii sau manifestări de stradă în statele vizitate. Românii care se confruntă cu o situaţie de urgenţă în străinătate pot să contacteze ambasada sau consulatul României cel mai apropiat, prin intermediul telefonului de urgenţă, pentru a putea beneficia de asistenţă consulară de specialitate. Datele de contact ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare se regăsesc pe site-ul mae.ro.
Cetăţenii români care doresc să viziteze Mongolia în scopuri turistice o pot face fără a mai solicita eliberarea unei vize, a reamintit Ambasada Mongoliei la Bucureşti. Guvernul de la Ulan Bator a publicat o listă cu 34 de ţări, printre care şi România, ai căror cetăţeni vor putea vizita această ţară în scopuri turistice, fără a avea nevoie de viză. Pentru a nu mai avea nevoie de viză de Mongolia, cetăţenii români vor trebui să călătorească în scopuri turistice, iar perioada şederii în Mongolia să nu depăşească 30 de zile, începând cu 4 ianuarie 2023 şi până la sfârşitul anului 2025. Românii care doresc să călătorească în Mongolia în alte scopuri, precum afaceri, studii, muncă şi pentru perioade mai mari de 30 de zile, au nevoie în continuare de viză. Decizia a fost luată în contextul în care guvernul mongol a anunţat că perioada 2023 - 2025 este dedicată încurajării turismului în această ţară şi denumită "Ani pentru a vizita Mongolia".
România participă, în perioada 18-20 aprilie, la Târgul de Carte de la Londra, cu un stand propriu şi un program de evenimente divers, a anunţat Institutul Cultural Român. La stand va fi expusă o însemnată selecție de carte românească recentă, pusă la dispoziția ICR de cele mai cunoscute edituri românești, un catalog pregătit de Centrul Național al Cărții cu o selecție de 15 titluri românești din sfera prozei, cu prezentări și extrase traduse în limba engleză de Irina Dubsky şi câteva zeci de cărți poștale ilustrate de artiști români, cu teme legate de identitatea națională. Evenimentele româneşti sunt organizate cu sprijinul Ambasadei României în Marea Britanie şi vor avea loc în trei librării cunoscute din Londra. La 18 aprilie, la librăria London Review va avea loc o dezbatere despre modalităţile de publicare a cărţilor româneşti în limba engleză, la 19 aprilie, la Nomad Books, va avea loc o dezbatere despre arta românească înainte de Revoluţia din Decembrie 1989, iar la 20 aprilie, la INK@84 Books se va desfăşura o dezbatere despre cenzura în literatură. De asemenea, standul României va găzdui, pe toată durata târgului de carte, instalația audio The BLACK BOX of Romanian Poetry, o capsulă care conţine versurile a 20 de poeţi români contemporani, recitate de actorul Alexandru Potocean.
România va fi prezentă, în perioada 21 - 23 aprilie, la Festivalul Cărţii de la Paris. Printre invitaţii Institutului Cultural Român se află scriitorii Gabriela Adameşteanu, Adriana Babaeţi, Doina Lemny şi Stejărel Olaru. Motto-ul prezenţei româneşti la această ediţie este "România - o ţară care se povesteşte", iar programul include peste 20 de evenimente, construite în jurul celor mai recente volume româneşti traduse în limba franceză: de la romane şi cărţi de poezie, până la volume de nonficţiune şi cărţi de bandă desenată. Programul de la standul României va fi deschis la 21 aprilie cu un eveniment dedicat cărţilor de bandă desenată, iar în aceeaşi zi, va avea loc o dezbatere pe tema noilor apariţii editoriale din sfera prozei româneşti şi lansarea catalogului "Victor Brauner. Invenţii şi magie". La 22 aprilie, va avea loc o întâlnire dedicată romanelor "Iar dimineaţa vor veni ruşii" de Iulian Ciocan şi "Ioşca" de Cristian Fulaş, va fi prezentată cartea "Nadia Comaneci şi securitatea", de Stejărel Olaru şi va fi lansată traducerea în franceză a romanului "Zogru", de Doina Ruşti. În ultima zi, la 23 aprilie, Mircea Arapu va organiza un atelier de desene şi de ilustraţii pentru copii, va avea loc o prezentare a celor mai recente volume de poezie românească traduse în limba franceză şi o dezbatere despre renaşterea culturală europeană. Tot la standul României, Doina Lemny îşi va prezenta cele mai recente lucrări despre opera şi arta lui Constantin Brancusi.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved