Autoritatea Electorală Permanentă a încheiat operaţiunea de transmitere prin email a notificărilor referitoare la expedierea materialelor electorale către românii din străinătate care s-au înscris pentru votul prin corespondenţă
***Autoritatea Electorală Permanentă a încheiat operaţiunea de transmitere prin email a notificărilor referitoare la expedierea materialelor electorale către românii din străinătate care s-au înscris pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din decembrie. AEP arată că singura ţară către care nu au fost trimise încă plicurile cu documentele necesare votării este Afganistan, unde s-au înscris 158 de persoane. Acestea le vor primi prin intermediul Ministerului Apărării Naţionale. AEP precizează că 35.650 de cetăţeni români din 106 ţări, care s-au înregistrat pe portalul votstrainatate.ro pentru votul prin corespondenţă, au primit aceste plicuri. Instituţia atrage atenţia că plicurile cu buletinele de vot pentru Senat şi Camera Deputaţilor, expediate de alegători, trebuie să ajungă la Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular până pe 3 decembrie.
***Românii care vor dori să intre în Spania, începând cu data de 23 noiembrie, vor fi obligaţi să prezinte un rezultat negativ al unui test molecular pentru infecţia cu SARS-CoV2 efectuat cu maximum 72 ore anterior prezentării la frontieră. Ministerul de Externe de la Bucureşti precizează că documentul care face dovada rezultatului negativ trebuie să fie redactat în limba spaniolă sau engleză, să cuprindă numele şi prenumele călătorului, datele actului de identitate naţional sau ale paşaportului, data realizării testului şi datele unităţii medicale care a realizat procedura medicală. Măsurile se aplică pentru toate persoanele care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat. MAE precizează că lista cu aceste zone este actualizată de autorităţile spaniole la fiecare 15 zile şi publicată pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii de la Madird cu şapte zile anterior intrării în vigoare. MAE reaminteşte că toţi cei care intră în Spania trebuie să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicaţiei Spain Travel Health sau al paginii de internet www.spth.gob.es. Ei vor primi un cod QR care va trebui prezentat la controlul de sănătate efectuat în aeroportul de destinaţie sau în punctele de trecere a frontierei. Românii care se confruntă cu o situaţie de urgenţă pot solicita asistenţă din partea Ambasadei României la Madrid sau a Consulatelor Generale la Barcelona, Sevilla, Bilbao, Castellón de la Plana, Ciudad Real, Zaragoza şi Almeria. Datele de contact ale acestora se găsesc pe site-ul mae.ro.
***13 secţii de votare vor fi organizate pe teritoriul României pentru cetăţenii Republicii Moldova care vor dori să participe, pe 15 noiembrie, la scrutinul prezidenţial din stânga Prutului. Două secţii se vor afla în Bucureşti - una la sediul Ambasadei Republicii Moldova în ţara noastră şi una la sediul Autorităţii Electorale Permanente. Celelalte vor fi înfiinţate în Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Suceava şi Timişoara. Însărcinatului cu afaceri al Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti, Emil Jacotă, a declarat că peste 10.000 de cetăţeni moldoveni au votat la secţiile din România în primul tur al alegerilor prezidenţiale din statul vecin. El a precizat că votarea se va desfăşura în intervalul orar 7.00 - 21.00, cu posibilitatea de prelungire, şi că în secţiile de vot se vor distribui măşti de protecţie sanitară. Lista cu adresele secţiilor de votare din afara Republicii Moldova se găseşte pe site-ul Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău, www.diaspora.cec.md. În turul doi al alegerilor prezidenţiale se vor înfrunta fostul prim-ministru Maia Sandu, câştigătoare a primului tur cu 36,16% din voturi, şi preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, care a adunat 32,61% din sufragii.
***Seria de filme "Who is Romania", destinată platformelor social-media cu scopul de a promova România, continuă cu prezentarea "părintelui sculpturii moderne", apreciat drept cel mai important artist al României, Constantin Brâncuşi. Materialul video este transmis pe pagina oficială de Facebook a reprezentanței Institutului Cultural Român la Londra şi difuzat simultan pe rețelele de socializare ale Tate din Marea Britanie, Centrului Pompidou din Franța și Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti. Seria "Who is Romania" se derulează până pe 20 noiembrie şi este alcătuită din 7 episoade care prezintă personalități care au influențat istoria României. Seria este scrisă și prezentată de Tessa Dunlop, doctor în istorie și o personalitate media britanică pasionată de România. Primele 5 episoade, în care au fost evocați Ștefan cel Mare, Regina Maria a României, George Enescu, Nicolae Grigorescu și Mihail Sebastian, au înregistrat peste 600.000 de vizualizări. Clipurile video, cu o durată de 6-7 minute, sunt lansate săptămânal.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved