O delegaţie a Guvernului României, condusă de ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, face, de astăzi până vineri, o vizită de lucru în Italia.
O delegaţie a Guvernului României, condusă de ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, face, de astăzi până vineri, o vizită de lucru în Italia, în contextul informaţiilor despre existenţa unor cazuri de exploatare a cetăţenilor români aflaţi la muncă în regiunile Sicilia şi Calabria. Delegaţia va avea întrevederi cu oficialităţile locale, cu reprezentanţi ai organizaţiilor de români aflaţi la muncă în Italia, precum şi cu cei din mediul asociativ implicaţi în apărarea drepturilor muncitorilor străini şi combaterea abuzurilor asupra acestora. De asemenea, Avocatul Poporului de la Bucureşti a anunţat că va lua legatura cu autoritătile italiene, iar parlamentarii români au decis să trimită în Italia o delegaţie care să discute cu omologii lor despre situaţia româncelor ţinute în sclavie. Potrivit unui reportaj publicat, duminică, de săptămânalul britanic The Observer, circa la 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în condiţii de sclavie în ferme din sudul Italiei, potrivit estimărilor poliţiei italiene. Ele sunt victime a numeroase abuzuri, inclusiv ameninţări şi agresiuni sexuale, lucruri care se petrec într-o impunitate aproape totală, notează publicaţia.
Comisia Europeană este îngrijorată că, în acest an, România ar putea avea cea mai mare creştere a deficitului bugetar din UE, a declarat, miercuri, şefa Reprezentanţei Executivului comunitar la Bucureşti, Angela Cristea. La prezentarea "Raportului economic pentru România 2017", ea a mai spus că, deşi Comisia a primit asigurări din partea Guvernului că nu sunt motive de îngrijorare, deficitul bugetar ar urma să urce la 3,6%, iar anul viitor, la 3,9%. Angela Cristea a explicat că bugetul României pe 2017 conţine mai multe reduceri de taxe, la care se adaugă majorarea cheltuielilor cu salariile din sectorul public şi cu pensiile. Raportul a fost elaborat în cadrul aşa-numitului Semestru European, un mecanism prin care statele comunitare îşi adapteaza politicile bugetare şi economice la obiectivele şi normele convenite la nivelul Uniunii.
Pe 15 martie a fost lansată sigurantapenet.ro, prima platformă de educare a utilizatorilor de internet din România care pune accent pe protejarea împotriva fraudelor informatice. Bogdan Tudor, directorul unei importante firme de IT, a declarat, la lansare, că 30 la sută dintre românii care utilizează internetul au suferit deja un atac informatic, iar 70 la sută dintre ei au declarat că sunt vulnerabili în faţa pericolelor din mediul virtual. El a mai precizat că aproape jumătate dintre utilizatorii de internet nu sunt informaţi privind pericolul virtual la care sunt expuşi.
In 2016 românii au realizat peste un milion de plăţi de taxe şi impozite cu cardul, la ghişeele primăriilor şi online. Valoarea acestora a depăsit 360 milioane lei, în creştere cu aproape 50%, datorită dublării numărului de plăţi online şi extinderii reţelei de acceptare, arată datele obţinute de Visa de la băncile din România. Potrivit directorului general pentru România, Croaţia, Slovenia şi Malta în cadrul Visa., Cătălin Creţu,valoarea impozitelor achitate cu cardul a crescut de aproape zece ori în ultimii şase ani, datorită avantajelor evidente ale acestei metode de plată: siguranţă, confort, rapiditate.
Premierul Sorin Grindeanu şi vicepremierul şi ministru al Afacerilor Externe şi Europene din Croaţia, Davor Ivo Stier, au reafirmat, la Bucureşti, sprijinul celor două ţări pentru o Europă unită şi pentru cooperare în vederea aderării celor două state la Spaţiul Schengen. Cei doi oficiali au pledat şi pentru intensificarea relaţiilor economice bilaterale. Cu acest prilej, vicepremierul croat a anunţat că, din luna mai, va exista o cursă aeriană directă Bucureşti-Zagreb, care va opera de mai multe ori pe săptămână. In cadrul intrevederii cu oficialul croat, ministrul de externe Teodor Meleşcanu a salutat măsurile luate de autorităţile celor două ţări pentru respectarea drepturilor minorităţii croate din România, respectiv a comunităţii româneşti din Croaţia, îndeosebi în ceea ce priveşte învăţământul în limba maternă.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved