Partea finală a procesului electoral din ziua alegerilor din iarnă va fi înregistrată audio-video, prevede un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul Ministerului de Interne.
Partea finală a procesului electoral din ziua alegerilor din iarnă va fi înregistrată audio-video, prevede un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul Ministerului de Interne. Este pentru prima oară când numărarea voturilor va fi filmată, în condiţiile în care, în trecut, au existat o serie de suspiciuni legate de acest moment al scrutinului. Operatorul de calculator al Biroului Electoral din secţia de vot va fi cel care, potrivit proiectului, va asigura înregistrarea audio-video neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheirea votării până la părăsirea secţiei de vot de către membrii Biroului Electoral. Înregistrările vor fi puse, ulterior, la dispoziţia Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care le va păstra pentru trei luni. La o întâlnire pe care a avut-o ieri cu prefecţii, ministrul de interne Dragoş Tudorache le-a transmis reprezentanţilor guvernului că obiectivul organizării procesului electoral este acela de a avea cele mai puţin contestate alegeri.
Deputaţii au adoptat marţi, cu majoritate de voturi, proiectul de lege pentru modificarea Codului Muncii care prevede că 1 iunie - Ziua Copilului - este zi nelucrătoare. Proiectul fusese votat pe 13 septembrie de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional. Deputaţii au apreciat că legea transmite un semnal referitor la grija faţă de copii. Toţi românii vor avea liber de 1 iunie, indiferent dacă sunt sau nu părinţi, pentru că nu se doreşte să se creeze discriminare, potrivit iniţiatorilor proiectului. În prezent zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: 1 şi 2 ianuarie; 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române; prima şi a doua zi de Paşti; 1 mai; prima şi a doua zi de Rusalii; 15 august - Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României; 1 decembrie; prima şi a doua zi de Crăciun.
"Documentele încheiate de persoane juridice sau fizice române cu persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente se înregistrează la organul fiscal competent", se precizează într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Aceeaşi obligaţie o au şi persoanele juridice străine care desfăşoară activitate în România printr-un sediu permanent. Contribuabilii mari şi mijlocii fac excepţie şi au obligaţia înregistrării documentelor la organul fiscal central competent pentru administrare.
În Republica Moldova, 34% dintre cetăţeni ar vota pentru unirea ţării cu România, relevă un sondaj de opinie. Potrivit directorului centrului de cercetare Sociologică din Republica Moldova, Sergiu Raeţchi, 12% dintre respondenţii sondajului sunt absolut de acord să susţină unirea Republicii Moldova cu România, 22% consideră că acest lucru este bun din punct de vedere economic, 17% nu ar avea nimic împotriva unirii, 18% consideră că Moldova nu va avea nimic de câştigat din aceasta, iar 31% sunt categoric împotrivă. Potrivit sondajului, pentru integrarea Republicii Moldova în UE pledează 51% dintre cei chestionaţi, iar pentru aderarea la Uniunea Vamală 43%. Pentru aderarea Moldovei la NATO ar vota 42%, iar 35% dintre respondenţi nu au putut da un răspuns la această întrebare.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved