Londra nu va prelungi termenul pentru solicitarea rezidenţei în Marea Britanie dincolo de data stabilită, 30 iunie, a declarat secretarul de stat în Ministerul de Interne britanic Kevin Foster.
Londra nu va prelungi termenul pentru solicitarea rezidenţei în Marea Britanie dincolo de data stabilită, 30 iunie, a declarat secretarul de stat în Ministerul de Interne britanic Kevin Foster. Acesta a precizat că, în cadrul procedurii EU Settlement Scheme destinată cetăţenilor europeni, vor exista totuşi câteva excepţii, cum este cazul persoanelor cu probleme de sănătate, precum şi cel al persoanelor eligibile pentru obţinerea unui statut de rezident în Regatul Unit, dar care nu au solicitat încă acest statut. Persoanele identificate de guvernul britanic că se încadrează în această ultimă situaţie vor primi notificări să solicite un statut de rezident în cel mult 28 de zile.
Printre celelalte categorii de cetăţeni europeni care, dacă au "motive întemeiate", vor putea solicita statutul de rezident şi după 30 iunie se regăsesc copiii ai căror părinţi nu au reuşit să formuleze cererea sau persoanele a căror situaţie medicală nu le-a permis să se încadreze în termen. Kevin Foster a dat asigurări că cei circa 400.000 de cetăţeni europeni care aşteaptă încă un răspuns din partea Ministerul de Interne britanic nu-şi vor pierde după 30 iunie drepturile în Regatul Unit, chiar dacă până la această dată nu primesc o confirmare. Aproximativ 5,6 milioane de cereri pentru obţinerea unui statut de rezident în Marea Britanie au fost depuse până la sfârşitul lunii mai. Conform datelor publicate de Ministerul de Interne de la Londra, peste 850.000 de cetăţeni români au primit unul din cele două statute de rezident dintr-un total de aproape 920.000 care au depus cereri în acest sens.
89 de cereri pentru finanţare nerambursabilă acordată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni au fost aprobate în cadrul primei sesiuni aferente anului 2021. DRP transmite că cele mai multe proiecte care au primit undă verde, 53, sunt dedicate educației, urmate de mass-media (16), cultură (11), reintegrare (8) şi societate civilă (1), ceea ce, precizează instituţia, corespunde priorității acesteia legate de păstrarea limbii române ca limbă maternă în comunitățile românești din străinătate. Departamentul mai arată că orele de limba română, școlile de duminică, dar și educația prin tradiții și obiceiuri reprezintă 60% din numărul total al proiectelor. DRP a mai anunţat că, pentru a transparentiza cheltuirea banului public, va publica în perioada următoarea centralizările datelor la care a avut acces şi anunţă că eventualele contestaţii se pot depune prin e-mail la adresa proiecte@dprp.gov.ro, în cel mult 3 zile lucrătoare de la comunicarea rezultatelor. Acestea se găsesc pe site-ul instituţiei dprp.gov.ro.
Guvernul Suediei a decis prelungirea perioadei de efectuare a controalelor la frontiere până 11 la noiembrie, transmite ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti. În acest context, MAE le recomandă românilor care tranzitează Suedia sau intenţionează să se deplaseze în acest stat să se asigure că deţin în permanenţă asupra lor un paşaport sau o carte de identitate naţională valabile. Conaţionalii care se află pe teritoriul suedez pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Stockholm +46 820 56 74. Pentru situaţii de urgenţă există linia telefonică specială a misiunii diplomatice +46 736 98 54 63. Ministerul de Externe recomandă totodată consultarea site-ului propriu mae.ro,a paginii de internet stockholm.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii actualizate şi sfaturi de călătorie.
Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a hotărât deschiderea a 150 de secţii de vot în diaspora pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, cu patru mai multe decât stabilise anterior. Decizia vine după ce Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a obligat instituţia să-şi revizuiască vechea hotărâre, care prevedea înfiinţarea a 146 de secţii în străinătate. Ministerul de Externe de la Chişinău propusese la rându-i să fie deschise 191 de secţii de vot peste hotare, cu precădere în Italia, Franţa, Germania şi Marea Britanie. Înainte de a se pronunţa, membrii CEC au avut o întrevedere cu ambasadorul SUA la Chişinău, Dereсk Hogan. În turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2020 au fost organizate 146 de secţii de vot în străinătate. Peste 260.000 de cetățeni moldoveni din diaspora s-au prezentat atunci la urne, iar în unele orașe europene oamenii nu au reușit să voteze din cauza aglomeraţiei. Pentru a preveni eventuale situaţii similare, a fost lansat Centrul de Apel pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, unde cetăţenii moldoveni pot solicita informații cu privire arondarea la secțiile de votare şi procedura de vot. Centrul va funcționa până pe 13 iulie şi poate fi apelat la numărul +37 322 88 01 01.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved