Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sportului, anunţă organizarea celei de-a 13-a ediții a Programului de tabere "ARC".
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sportului, anunţă organizarea celei de-a 13-a ediții a Programului de tabere "ARC". Sunt invitați să participe 1.225 de elevi, studenți, tineri și profesori români din comunităţile istorice şi din diaspora. Prioritate au cei care se află la prima participare, elevii cu rezultate bune la învăţătură, câştigătorii olimpiadelor, concursurilor naţionale şi internaţionale, cei cu rezultate şi aptitudini deosebite în sport, muzică, arte plastice, cei care cu obţinut rezultate remarcabile în promovarea identităţii româneşti şi membrii activi sau simpatizanţi ai mediului asociativ românesc din ţările de reşedinţă şi care se implică în activitatea acestora.
Pentru grupurile care se vor constitui în diaspora, DRP recomandă ca dimensiunea acestora să fie de minimum 9 copii obligatoriu însoţiti de un adult. Programul Tabere "ARC" 2022 va fi organizat, în serii de câte 7 zile, în perioada 18 iulie - 22 august, în Centrele de Agrement Oglinzi, din judeţul Neamţ, și în perioada 18 iulie - 15 august, la Sângeorz -Băi, în judeţul Bistrița-Năsăud. "Timp de şapte zile, grupurile de tineri şi cadre didactice vor dezvolta comunicarea în limba română, vor afla lucruri neştiute poate despre istoria României şi vor participa la excursii la obiectivele turistice din zonele respective. Pentru unii dintre ei, aceasta poate fi singura ocazie să afle lucruri despre ţara unde s-au născut şi au copilărit părinţii lor", a spus ministrul Familiei, Gabriela Firea. Înscrierile se pot face până la data de 17 iunie la adresa de e-mail taberearc@dprp.gov.ro. În ultimii 30 de ani, peste 26.000 de elevi, tineri, studenţi şi profesori au participat la taberele "ARC".
Ambasada României în Canada anunţă organizarea unui consulat mobil în comunitatea River Glade, din Provincia New Brunswick, în perioada 27-28 mai. Tmp de două zile, la sediul Bisericii Ortodoxe Române "Sfântul Varlaam", reprezentanți ai Consulatului General al României la Montreal le vor oferi servicii și asistență consulară cetățenilor români din zonă. Vor fi preluate date în vederea emiterii pașapoartelor electronice și a titlurilor de călătorie, vor fi întocmite acte notariale, eliberate adeverințe de cazier şi vor fi preluate dosare pentru transcrieri de certificate de naștere, de căsătorie sau de deces. Consulatul României la Montreal reaminteşte că serviciile vor fi prestate în ordinea programărilor care s-au putut face până la data de 23 mai. Peste 230.000 de români trăiesc în Canada, cei mai mulţi în provinciile Ontario, Quebec, Alberta și British Columbia.
Expoziția "Diptic/Materialităţi monocrome", semnată de Petru Lucaci, este deschisă la Galeria "Brâncuşi" a Institutului Cultural Român de la New York, în perioada 26 mai - 1 iulie. Manifestarea pune în evidență o îndelungată investigație estetică, axată asupra culorii negru, pe care Petru Lucaci o folosește aproape exclusiv din anul 2000 și cuprinde lucrări ce aparțin unor importante proiecte anterioare, precum "Noctumbre" şi "Clarobscur". Petru Lucaci trăiește și lucrează la București şi este artist, educator, curator și manager cultural. Este absolvent al Institutului de Arte Plastice "N. Grigorescu" din Bucureşti şi are un Doctorat în arte vizuale cu tema "Despre negru" susținut în 2006. În prezent este profesor la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Din 2010 este președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România și director al Revistei Arta, iar din 2011 este director artistic al Centrului de producție culturală contemporană Victoria Art Center. A organizat peste 50 de expoziții personale şi a participat la peste 300 evenimente de grup şi colective în ţară şi străinătate.
Expoziţia "A Map of the World as Seen by Him", semnată de Vlad Nancă, mai este deschisă până la 31 mai la Institutul de Artă Contemporană din Sofia, în Bulgaria. Artistul s-a inspirat în realizarea lucrărilor din arhitectura modernistă, din peisajul urban din Sofia în perioada socialistă, din astronautica sovietică şi din obsesia pentru progresul ştiinţific care şi-a lăsat amprenta în forma unor picturi murale şi mozaicuri pe teritoriul Europei de Est. În pregătirea expoziţiei, Nancă le-a redescoperit pe sculptoriţa bulgară Velichka Believa şi pe arhitectul Henrieta Delavrancea, o forţă a modernismului românesc şi proiectant al mai multor clădiri din oraşul bulgăresc Balcic. Vlad Nancă s-a născut în 1979 la Bucureşti. A absolvit secţia de Fotografie şi Imagine a Universităţii Naţionale de Arte din capitală. S-a afirmat ca artist la începutul anilor 2000, iar lucrările sale au fost expuse la Bucureşti, Sibiu, Stuttgart, Viena, Bergamo, Trento şi Berlin.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved