Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni şi-a prezentat bilanţul pe 2018.
Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni şi-a prezentat bilanţul pe 2018. Instituţia subordonată Ministerului pentru Românii de Pretutindeni a derulat 66 de proiecte culturale și educaționale în 13 state, inclusiv România. Ziua Limbii Române a fost marcată prin evenimente desfăşurate în Bulgaria, Albania, Ucraina, Serbia şi Republica Moldova, iar Ziua Culturii Naţionale a fost sărbătorită la Cernăuţi şi Paris. Excursiile tematice din proiectul "Cheia spre Ţară" şi "Drumeţ în Ţara mea" au continuat şi în 2018 pentru românii din Republica Moldova, Serbia, Bulgaria şi Ucraina. Ziua Românilor de Pretutindeni a fost sărbătorită în comunităţile de români din Bulgaria, Spania şi Italia. Caravana identităţii românești şi a limbii române a ajuns în acest an în Valea Timocului (Serbia), în sudul Republicii Moldova, în comunităţile românești din Ungaria şi în Israel.
Centenarul Marii Uniri şi Ziua Naţională a României au prilejuit pe parcursul întregului an manifestări şi conferinţe dedicate evenimentului în toate comunităţile românești, iar în cele două săptămâni din jurul datei de 1 Decembrie, Institutul a desfășurat 8 proiecte: la Jula - în Ungaria, la Cernăuţi - în Ucraina, Voievodina şi Valea Timocului - în Serbia, Vidin - în Bulgaria, Ismail- în Basarabia Istorică, Aluatu şi Comrat - în Republica Moldova şi la Bucureşti. Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" şi-a propus prin activităţile organizate în Anul Centenarului întărirea conștiinței naționale românești, dobândirea de noi informații referitoare la limba, cultura, spiritualitatea și istoria poporului român, creșterea gradului de conștientizare a românilor din comunităţile istorice asupra necesității păstrării și promovării limbii române și identității culturale românești, dar și încurajarea explorării propriei culturi și moșteniri românești.
Inspectoratele Generale ale Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova şi România vor desfăşura activităţi de patrulare comună de-a lungul frontierei de stat. Guvernul de la Chişinău a aprobat Protocolul privind constituirea şi activităţile echipelor mixte de patrulare, document semnat pe 22 noiembrie 2018, în cadrul şedinţei comune a celor două guverne. Activitatea echipelor mixte de patrulare la frontiera comună va asigura securitatea graniţei şi va spori combaterea formelor de criminalitate transfrontalieră, în special a contrabandei şi migraţiei ilegale. Conform protocolului, patrulele vor activa pe o zonă de 10 kilometri de la linia de frontieră pe teritoriul ambelor state, însă îşi vor putea extinde aria de acţiune în cazuri de urgenţă.
40% dintre români consideră că actuala formă de guvernământ, adică republica semiprezidenţială, este cea mai bună variantă pentru România, scrie ziarul Adevărul, care citează un sondaj realizat de către Institutul de Studii Sociale. În schimb, 26% ar vrea un regim prezidenţial, adică un preşedinte mai puternic, pe modelul Statelor Unite ale Americii, formă de guvernământ în care şeful statului poate controla şi echipa de miniştri şi secretari de stat. Monarhia constituţională are o susţinere relativ slabă, în condiţiile în care doar 11% dintre respondenţi ar opta pentru ea. Pe de altă parte, republica parlamentară, unde prim-ministrul (sau cancelarul) reprezintă autoritatea executivă în stat, iar preşedintele deţine atribuţii simbolice, are un sprijin de doar 10%.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved