Cu mult peste 60% din voturi adjudecate, Klaus Iohannis rămâne preşedintele României, după cel mai răsunător eşec al PSD în competiţiile pentru funcţia supremă.
De la patriarhul Stângii postcomuniste, Ion Iliescu, nicinul dintre aspiranţii social-democraţi la funcţia supremă în statul român nu a reuşit victoria, fie că a fost vorba de Adrian Năstase, Mircea Geoană sau Victor Ponta, ultimul, învins chiar de actualul preşedinte în 2014. În acelaşi timp, însă, niciunul dintre nominalizaţi nu a suferit o înfrângere atât de drastică precum fostul premier PSD Viorica Dăncilă, motiv de jubilaţie pentru învingător, preşedintele în funcţie Klaus Iohannis, susţinut de PNL, la guvernare. A câştigat România modernă, România europeană, România normală, a spus Iohannis, iar meritul le aparţine celor pe care i-a numit eroii acestor zile, alegătorii. Scăpat, odată cu debarcarea PSD de la putere şi instalarea PNL, de chinul coabitării, şi reîncărcat cu legitimitatea oferită de o victorie clară, preşedintele a promis că se va implica în crearea unei noi majorităţi parlamentare care să lucreze la modernizarea ţării.
Klaus Iohannis: "Este cea mai categorică victorie obţinută vreodată împotriva PSD. Primesc acestă victorie cu bucurie, cu mulţumire, cu modestie şi cu încredere în România. Acum, după această victorie, sunt multe lucruri de făcut, sunt multe lucruri de reparat. Mă voi implica pentru a crea o nouă majoritate, o majoritate compusă din partidele democratice care vor duce România spre modernizare, spre europenizare, spre România normală". Învinsa, Viorica Dăncilă, consideră că nu e totul pierdut şi că această a doua înfrângere electorală a PSD în doar 6 luni ar fi dat semnalul unei mobilizări pentru localele şi parlamentarele de anul viitor. Viorica Dăncilă: "Partidul Social Democrat a recâştigat încrederea cetăţenilor români care ne-au votat în 2016. Am recuperat voturile pe care le-am pierdut la alegerile europarlamentare, iar astăzi avem peste 3 milioane de voturi. Am toată convingerea că numărul de voturi ne ajută, ne obligă şi în acest sens vom face tot ce este posibil să câştigăm alegerile locale şi alegerile parlamentare".
Comentatorii consideră că interpretarea cel puţin forţată pe care doamna Dăncilă a dat-o unei înfrîngeri usturăroare vine din disperare şi prognozează iminenta execuţie politică a şefei PSD. Nici pentru Klaus Iohannis nu va fi uşor, anticipează analiştii, deoarece acum, când are în guvernul PNL un partener, nu va putea invoca scuza războaielor politice şi instituţionale de uzură. Sociologic, scrutinul prezidenţial arată astfel: Klaus Iohannis a fost votat în proporţie mai mare pentru calităţile sale decât rivala lui, a atras mai mulţi tineri până în 44 de ani şi a fost preferatul celor cu studii superioare şi al orăşenilor. Pe regiuni, Iohannis a luat 44% din voturi în Bucureşti, sud şi sud-est, 37% în centru şi vest, zonele cele mai prospere, şi 19% în estul mult mai puţin dezvoltat.
De partea ei, Viorica Dăncilă a luat 53% din voturi în Bucureşti, sud şi sud-est, 25% în centru şi vest şi 22 de procente în est. Prezenţa la urne, în ţară, a fost de aproape 50%, mai mică decât la precedentele runde decisive ale alegerilor prezidenţiale, dar mai mare cu 2 procente faţă de minimul istoric înregistrat în primul tur. În schimb, românii din diaspora au depăşit rata istorică de participare înregistrată în urmă cu două săptămâni, când au votat, inclusiv prin corespondenţă, 675 de mii de alegători, impunând un nou record, peste 940 de mii de votanţi. Conaţionalii din afara graniţelor au demonstrat că le pasă de ţară, unii din ei că doresc chiar să revină dacă lucrurile se schimbă în bine. Ei au dat, în acelaşi timp, o lecţie PSD, al cărui guvern a recurs nejustificat la forţă împotriva demonstranţilor paşnici veniţi la mitingul diasporei din 10 august 2018. Implicarea lor civică ar merita ca răsplată - o spun observatori şi politicieni - o reprezentare mai solidă în Parlamentul României, peste cei patru deputaţi şi doi senatori care revin diasporei în prezent.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved