În toamna anului 2020, "LA PAS - slowing down" (program de dezvoltare comunitară) s-a conformat condițiilor actuale și a trecut în mediul online.
În toamna anului 2020, "LA PAS - slowing down" (program de dezvoltare comunitară) s-a conformat condițiilor actuale și a trecut în mediul online.
" Eu cred că ne-am adaptat cu multă creativitate, pentru că valorile pe care doream să le transmitem prin ceea ce facem, dezbaterile pe care le generăm au rămas, iar programul a căpătat anul acesta șapte dimensiuni. Noi spunem că a devenit și mai ofertant decât era gândit inițial, în varianta face to face" - afirmă Mihaela Vețan, președinte al Asociației CRIES (Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare) de la Timișoara.
Prima degustare de bere artizanală online, ateliere pentru producători și consumatori, rețete tradiționale, filme, discuții pe marginea unor cărți, regândirea și refacerea unor fântâni publice ale orașului - sunt câteva dintre acțiunile culturale și educative prezentate între 24 octombrie- 30 noiembrie, prin acest program al Asociației CRIES, în parteneriat cu Asociația Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.
Sigur că cine vrea să afle, punct cu punct, care sunt cele șapte dimensiuni și cum s-au concretizat ele, poate intra pe site-ul CRIES sau pe site-ul viitoarei Capitale Europene a Culturii. Noi vă propunem - o "degustare" a calității programului, punctată de cuvintele unei persoane implicate, de câțiva ani buni, într-o activitate prea puțin cunoscută de publicul larg. Și un pic de hrană pentru gânduri, consumate responsabil.
Mihaela Vețan punctează: " Cu berea artizanală am și început pentru că Timișoara ultimilor ani a cunoscut o dinamică foarte frumoasă a acestui produs. Momentan, avem cinci berării artizanale care produc bere de proximitate și patru dintre ele au fost prezente cu diferite beri, spre degustare. A fost un eveniment extrem de savuros și am reușit să discutăm și despre problemele acestui sector - prețul berii artizanale, educația consumatorului, ce tip de consumator ar putea aprecia asemenea produse. Este un eveniment care se dorește repetat, vedem în ce variantă vom putea să-l facem pe viitor, tot în zilele de weekend.
Degustările de produse artizanale - pâine, cafea miere, brânză, bere și cidru - au fost însoțite de discuții, în zilele de joi, pe parcursul a cinci săptămâni. Am pus astfel industriile fast food, fast travel și fast fashion față în față cu produsele artizanale locale, produse sustenabile. Adică am aplicat logoul - slow down - abordând aspecte ale acestui îndemn, în gastronomie, modă și călătorii. Sperăm că lucrurile se vor așeza anul viitor, că vom reuși să călătorim din nou. Mesajul nostru este clar: se poate călători altfel, responsabil, acordându-ne timp să descoperim specificul locului în care ne ducem. Nu doar să bifăm o listă de așezări și să avem un impact foarte mare asupra mediului din zonă, de exemplu."
Au fost și componente "date peste cap", cum spun organizatorii, de creșterea răspândirii comunitare a virusului și urmările ei. Un asemenea punct, foarte important, este programul educațional pentru promovarea consumului responsabil. Echipa timișoreană lucrează la el de peste 10 ani și - Pentru ediția 2020, planurile inițiale prevedeau proiecte atractive în toate școlile implicate. Au reușit să transmită mesajele în alte forme și au dat start unui concurs de proiecte pe această temă. Toate ideile creative reieșite din concurs vor fi puse în practică în viitorul cât mai apropiat (sperăm), când se va reveni la activitatea pedagogică obișnuită.
Programul conține și o campanie pentru promovarea consumului responsabil de apă din rețeaua publică. Mulți dintre noi ne îngrozim când vedem documentare cu bătrâni sau copii ai lumii care se clatină sub povara unor găleți cu apă, aduse cu greu în gospodării, de la distanțe mari.Timișorenii au norocul unei rețele destul de generoase de fântâni publice cu apă potabilă. Anul acesta, organizatorii programului "LA PAS - slowing down" colaborează cu trei echipe de artiști. Trei fântâni publice din Timișoara sunt regândite din punct de vedere artistic și recondiționate. Harta orașului, diversitatea frunzelor din Parcul Botanic și straturile pământului sunt cele trei idei de la care cei 12 artiști au pornit transformarea fântânilor.
Vom putea descoperi și noi multe dintre aceste proiecte în anul 2023, când Timișoara va fi unul dintre cele trei orașe europene cu titlul de "Capitală Europeană a Culturii"
Mihaela Vețan, președinte CRIES (Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare):
" Practic, toată filosofia programului LA PAS este să începem cu pași mici, dar siguri. Am pornit primele activități în 2018 și dorim să le creștem constant. Astfel încât, în primul rând, să avem o comunitate închegată în jurul ideii de consum și producție responsabile. Și, dacă vorbim despre programul educațional, mă gândesc aici la elevi implicați, la profesori și părinți - în număr cât mai mare - la producători artizanali bine promovați, care să poată colabora consecvent cu cei din rețeaua de hoteluri, restaurante, pensiuni și case de vacanță. Cred că este foarte important ca, pe lângă folosirea unor rețete tradiționale de succes, să folosești ingrediente locale de calitate, de exemplu. Dorim ca toate aceste componente să se dezvolte de la an la an și, firește, să ne bucurăm de ele și după 2023."
Este aproape decembrie și este zi de mare sărbătoare pentru creștin ortodocși. Dincolo de toate încercările, avem liber la haruri, daruri și visare. Poate că zilele în care ne vom bucura cu toții sunt mai aproape decât ne gândim noi acum.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved