Unul dintre cele mai populare mâncăruri din bucătăria românească este, în mod surprinzător, limba cu măsline.
Unul dintre cele mai populare mâncăruri din bucătăria românească este, în mod surprinzător, limba cu măsline. Este surprinzător pentru faptul că în România nu sunt plantaţii de măslini, însă acest produs adus de sute de ani din ţinuturile însorite şi mai calde din sud, a fost combinat cu limbă de porc sau de vită şi cu sos tomat pentru a obţine, în final, o mâncare pe placul multor români, comparabilă cu tocăniţa de cartofi cu carne. Cine ştie, este posibil ca ea să fi fost inventată în bucătăria unui măcelar exasperat de faptul că limba, ca şi alte organe, nu era pe placul clienţilor care îi treceau pragul.
Limba de vită sau mai mult limbi de porc trebuie spălate şi puse la fiert, după care trebuie îndepărtată pieliţa. În cea mai simplă formă, limba poate fi servită ca rasol, caz în care o punem la fiert, într-o oală cu apă curată, în care mai adăugăm câţiva morcovi, câteva rădăcini de pătrunjel şi câţiva cartofi întregi, dar curăţaţi de coajă, precum şi o ceapă. Se mai adaugă sare, după gust. După ce au fiert toate legumele, limba se porţionează şi se serveşte caldă, alături de legumele care au fiert, fie cu zeamă de lămâie, fie cu o cremă de hrean, fie cu mujdei de usturoi.
După ce a fost fiartă şi curăţată, limba poate fi tăiată transversal în felii cu grosimea de un cm, care pot fi trecute apoi prin făină, ou bătut şi pesmet. După ce le prăjim în baie de ulei, obţinem limbă pane, care poate fi servită cu legume fierte sau cu o garnitură de cartofi prăjiţi.
Pentru a pregăti această tocană de limbă cu măsline, trebuie să fierbem separat principalele ingrediente. După ce a fiert, limba trebuie tăiată transversal, în felii cu grosimea de un cm. Mai ales dacă sunt sărate, măslinele, cu sau fără sâmburi, negre şi mai mari, trebuie fierte în două ... trei ape. Limba şi măslinele trebuie puse în proporţii egale. În continuare, tocăm una ... două cepe pe care le călim uşor în ulei într-un vas, după care le stingem cu suc de roşii sau cu două ... trei linguri de bulion şi cu puţină supă. Adăugăm măslinele şi feliile de limbă, amestecăm şi lăsăm la fiert pentru 20 de minute. Înainte de final punem piper negru măcinat, frunze tocate de pătrunjel şi, doar dacă mai este cazul, puţină sare. Este posibil ca măslinele să fi rămas totuşi puţin sărate, chiar dacă anterior au fost puse la fiert. Limba cu măsline poate fi servită rece ca aperitiv sau caldă împreună cu piure de cartofi, cu garnitură de orez sau cu paste sau, în lipsa unei garnituri, cu pâine.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved