Cultivate încă din secolul 12 înainte de Hristos în Egiptul antic, bamele (în latină Abelmoschus esculentus sau Hibiscus esculentus, în engleză - Okra) sunt prezente astăzi în bucătăria meridională, în special în Grecia şi Turcia.
Cultivate încă din secolul 12 înainte de Hristos în Egiptul antic, bamele (în latină Abelmoschus esculentus sau Hibiscus esculentus, în engleză - Okra) sunt prezente astăzi în bucătăria meridională, în special în Grecia şi Turcia. Ele s-au răspândit în Orientul Mijlociu, în Africa de Nord, mai târziu în America şi în India. Fructele acestei plante care se prezintă sub forma unei tufe de circa 1,5 metri înălţime, cu multe ramificaţii, sunt consumate atunci când sunt tinere.
Pentru cei care nu le cunosc, să spunem că bamele sunt legume de culoare verde şi au forma unei capsule alungite, cu 5 muchii. În interiorul capsulei se află seminţele, dispuse pe 5 rânduri. Cu cât sunt mai tinere, cu atât sunt mai gustoase şi mai fragede. Din acest motiv, bamele trebuie culese înainte ca ele să ajungă la maturitate, atunci când capsula devine fibroasă, iar seminţele din interior devin din ce în ce mai tari. Având un conţinut ridicat de substanţe proteice şi de grăsimi, seminţele de bame ajunse la maturitate sunt folosite, totuşi, în bucătăriile orientale, la diferite preparate culinare. Mai mult decât atât, prin prăjirea şi măcinarea seminţelor de bame se obţine un înlocuitor al cafelei, cunoscut din perioada Egiptului antic.
Bamele pot fi folosite la mâncăruri în combinaţie cu alte legume şi cu carne. De exemplu, foarte uşor de preparat sunt bamele cu roşii. Capsulele trebuie curăţate uşor la codiţă şi spălate. La fierbere, bamele elimină un suc cu aspect mucilaginos şi, pentru a evita acest lucru, trebuie opărite timp de câteva minute în borş îndoit cu apă sau în apă cu puţin oţet. Apoi trebuie clătite de mai multe ori în apă rece până dispare acel suc mucilaginos, moment în care ele sunt pregătite pentru a fi gătite. Avem nevoie de un kg de bame astfel pregătite, de un kg de roşii, de 3 cepe de mărime medie şi de câţiva căţei de usturoi. Călim ceapa, tăiată solzişori, adăugăm bamele şi, după câteva minute, roşiile tăiate în cubuleţe. Amestecăm şi adăugăm puţină apă astfel încât să fiarbă înăbuşit.
Putem pune şi carne în această mâncare, de exemplu, un piept de pui, tăiat în cubuleţe. Spre final adăugăm câţiva căţei de usturoi, tăiaţi mărunt, câteva boabe de piper negru şi sare după gust. După ce am luat vasul de pe foc presărăm frunze de pătrunjel, tocate mărunt.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved